0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastOsamljenost v zakonu: 8 koristnih nasvetov

Osamljenost v zakonu: 8 koristnih nasvetov

MORDA VAS ZANIMA

Zakon oziroma partnerski odnos ne zagotavlja, da ne boste nikoli osamljeni. Pomanjkanje prave intimnosti, ki je v osnovi čustvena, lahko privede do izrazitejših občutkov osamljenosti, kot če bi bili samski.

- Oglas -

Občutek osamljenosti v zakonu je pogosto povezan z vse hitrejšim tempom življenja, zaradi katerega si zakonca in partnerja težko vzameta čas drug za drugega. Tako se lahko pojavi občutek, da živita drug mimo drugega in da partnerja ne poznate več.

Tovrstni občutki so žal zelo pogosti, vendar pa najverjetneje ni vse izgubljeno. Že to, da ste ozavestili, da vas muči osamljenost, je dober znak. Tako lahko namreč začnete načrtno spreminjati situacijo. Če pogrešate občutek povezanosti s partnerjem, poskušajte slediti spodnjim nasvetom, s pomočjo katerih lahko zgradite precej boljši partnerski odnos.

Izurite se v aktivnem poslušanju

Občutek, da partnerja ne poznate več, je lahko povezan s tem, da si ne znata zares prisluhniti – tako se najverjetneje tudi vaš partner počuti podobno. Poskušajte biti dober zgled in s tehnikami aktivnega poslušanja partnerju pokazati, da vas resnično zanima, kaj čuti, česa si želi, o čem razmišlja in česa ga je strah. Postavljajte premišljena vprašanja, ki bodo partnerja spodbudila k temu, da se vam odpre.

- Oglas -

Partnerju zaupajte, kako se počutite

Prakticiranje aktivnega poslušanja seveda ne pomeni, da sami ne smete izraziti tistega, kar vas muči. Nasprotno: to je lahko zelo koristno. Ko boste ubesedili, da se spopadate z občutki osamljenosti, bo partner lažje razumel, da je čas za spremembe. Občutki osamljenosti, ki niso ubesedeni, so pogosto povod za pasivno agresijo, ki poglobi odtujenost med zakoncema. Skrivanje občutkov zato zagotovo ni najboljša ideja.

Izogibajte se obtoževanju

Podobno kot skrivanju občutkov se je smiselno izogibati obtožbam. Namesto da se osredotočate na ukvarjanje s tem, kdo je kriv za to, da se počutite tako, kot se, pozornost raje usmerite k rešitvam. Ne pogrevajte zamer iz preteklosti, ampak raje razmišljajte o tem, kaj potrebujete za to, da bi se v prihodnosti počutili bolje.

Ali ste osamljeni v zakonu?

S partnerjem ustvarita lastne rituale

Pogosto slišimo, da lahko spontanost obudi iskrico, toda v resnici je za dober odnos in občutek povezanosti precej pomembnejša predvidljivost. Če je čas v dvoje odvisen od hipnega navdiha, ni presenetljivo, da sta se odtujila. Pomembno je, da ustvarita lastne rituale in jih nato dojemata podobno kot druge obveznosti na urniku. Če se na primer dogovorita za redne zmenke ob petkih zvečer, pazita, da se bosta tega tudi držala. Obenem so pomembni tudi drobni rituali, na primer poljub pred odhodom od doma ali skupna jutranja kava. Če imate občutek, da s partnerjem živita drug mimo drugega, je vsekakor koristno, da se dogovorita za nekaj ritualov, ki bodo odslej povsem samoumevni.

Spomnita se, kaj vaju je povezalo

Obujanje spominov na začetek zveze je pogosto ena izmed najboljših metod za obnovitev občutka povezanosti. Tudi če se vam zdi, da se je partner močno spremenil, lahko v njem najverjetneje še vedno odkrijete vsaj zametke tistega, kar vas je pritegnilo na začetku. Namesto da pozornost usmerjate izključno k tistemu, kar vas pri partnerju moti, se poskušajte načrtno osredotočiti na tisto, kar vam je všeč.

- Oglas -

Poiščita priložnosti za smeh

Za precej trdnejšo partnersko vez in ublažitev občutka osamljenosti lahko poskrbi tudi smeh. Vsak odnos potrebuje vsaj kanček igrivosti. Če vse jemljeta zelo resno, bosta zelo težko prebrodila hude čase. Tudi če se vam zdi, da je vaš smisel za humor precej drugačen od partnerjevega, lahko zagotovo najdete nekaj stičnih točk. Gradita na teh temeljih. Postopoma bosta zagotovo nabrala precej internih šal, ki bodo okrepile občutek povezanosti med vama.

Partnerju povejte – in pokažite – da ga cenite

Hvaležnost in spoštovanje je mogoče izraziti na različne načine. Priporočljivo je, da kombinirate različne možnosti. Po eni strani drži, da so dejanja pomembna in da lahko z različnimi uslugami partnerju zelo učinkovito pokažete, koliko vam pomeni, vendar to ne pomeni, da so besede povsem nepotrebne. Dobro je, da vsaj občasno ubesedite, kaj je tisto, kar pri partnerju najbolj cenite. Ko bo začel partner opažati, da se vam ne zdi samoumeven, bo zagotovo začutil, da mora tudi on vam jasneje pokazati, da vas ceni. Tako ne bosta imela več občutka, da sta samo sostanovalca.

Poiščite svoj jaz, ki ni vezan na partnerski odnos

Pomembno je sicer, da poskušate zmanjšati občutek osamljenosti v zakonu, vendar je smiselno, da sočasno razmišljate tudi o tem, ali od zakona oziroma partnerja morda ne pričakujete preveč. Občutek osamljenosti v zakonu je lahko namreč deloma povezan s tem, da nimate svojih hobijev/zanimanj in prijateljev. Posledično so vaše predstave o zakonu nerealistične: pričakujete nemogoče, posledično pa ste vedno znova razočarani.

.

NAJNOVEJŠE