Okolju najbolj škoduje govedina

    Rezultati nove študije kažejo, da ima med vsemi proizvodi živalskega izvora, ki jih uživajo ljudje, največji negativni vpliv na okolje govedina. Za proizvodnjo govedine je namreč potrebnih 11-krat več vode in 6-krat več dušikovega gnojila kot za druge proizvode živalskega izvora.

    Po navedbah študije, objavljene v zborniku ameriške nacionalne akademije za znanost (National Academy of Sciences), govedina še vedno proizvaja več toplogrednih plinov kot ostali živalski proizvodi. Čeprav do okolja niso najbolj prijazni niti svinjina, perutnina, mlečni izdelki in jajca, je za proizvodnjo govejih živalskih izdelkov še vedno potrebnih največ virov, ki onesnažujejo tako naravo kot ozračje.

    Govedoreja

    Poseganje v okolje

    Avtorji raziskave so prišli do presenetljivih zaključkov, da se 40 odstotkov vseh zemljišč v Združenih državah Amerike uporablja za pridelavo živalskih proizvodov. Kmetijska zemljišča se uporabljajo predvsem za pašo živine in gojenje krmnih posevkov za živali, ki sčasoma tudi same postanejo hrana. Strokovnjaki so prepričani, da bi pašna zemljišča lahko prinesla druge ekološke koristi, če jih ne bi izkoriščali za pašo, zlasti bi pripomogla h krepitvi biotske raznovrstnosti in ustvarjanju divjih habitatov.

    Raziskovalci zato želijo ozaveščati ljudi in jih spodbuditi k manjši porabi živalskih produktov, še posebej v prehranske namene. Ker so ugotovili, da vse meso nima enakega negativnega vpliva na okolje, pozivajo tako ljudi kot nacionalne vlade, naj spremenijo navade, kmetijsko tehnologijo in prakse izvajanja dela.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte