0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOhladite se brez klimatske naprave

Ohladite se brez klimatske naprave

MORDA VAS ZANIMA

Morda nimate klimatske naprave ali pa želite preprosto zmanjšati porabo električne energije – tako zaradi svoje denarnice kot zaradi okolja. Pretirano zanašanje na klimatske naprave pa ima lahko ne nazadnje tudi negativen vpliv na naše zdravje. Ne glede na to, kaj so vaši razlogi za neuporabo ali zmanjšano uporabo klimatske naprave, pa to še ne pomeni, da ste obsojeni na neznosno vročino. Obstaja namreč kar precej mnogo bolj naravnih možnosti, kako se ohladiti sredi poletne vročine. Znan trik je na primer ta, da pred ventilator postavite posodico, ki ste jo napolnili s kockami ledu. V nadaljevanju pa vam ponujamo še nekaj dodatnih nasvetov za lažje spopadanje z visokimi temperaturami.

- Oglas -

Voda z okusom

Pijte čim več tekočine, najbolje vode

Svoje telo lahko ohladite precej hitreje in učinkoviteje, če se naloge lotite »od znotraj«. Poleti bodite torej še posebej pozorni na to, da popijete veliko tekočine. Ta bo med drugim poskrbela tudi za to, da se vas zaradi vročine ne bo polotil glavobol, ki je pogost simptom dehidracije. Ker se v toplejših mesecih močneje znojimo, moramo ves čas skrbeti za nadomeščanje izgubljene tekočine, pa tudi elektrolitov.

Pripravite si osvežilne posladke

Sladoled nas sicer lahko malce ohladi, vendar pogosto vsebuje sestavine, ki niso najbolj zdrave. Namesto tega si raje sami pripravite osvežilne lučke, izdelane iz sadja, ali pa sorbet. Še ena možnost je, da si pripravite smoothie, ki ga nato za krajši čas postavite v zamrzovalnik. Odličen nadomestek za sladoled pa so tudi zamrznjeni koščki banan, ki jih nato v kuhinjskem mešalniku zmešate v gladko maso, ki po teksturi močno spominja na klasični sladoled.

- Oglas -

Posteljnina v hladilniku

Preden se odpravite spat, postavite posteljnino za krajši čas v hladilnik. Na prvi pogled se zdi ideja precej nenavadna, vendar je ta preprost trik izjemno učinkovit. Zagotovo boste zaspali precej hitreje, če vas bo posteljnina prijetno hladila.

Namočite stopala v hladno vodo

Če boste uspeli ohladiti stopala, bo to pripomoglo k ohladitvi celotnega telesa. Vse, kar potrebujete, je torej manjša plastična kad, napolnjena s hladno vodo. Ko se voda segreje, jo preprosto zamenjajte s svežo in ponovite postopek.

Hitra »kopel« za zapestja

Potrebujete hitro osvežitev, vendar nimate časa ali možnosti za pripravo hladne kopeli za stopala? Osredotočite se lahko tudi na svoja zapestja. Minuto ali dve jih držite pod hladno tekočo vodo. Na koncu vam bo zagotovo precej manj vroče.

Izbirajte lažjo hrano

Zelo kalorična, mastna hrana dvigne našo telesno temperaturo. V poletnem obdobju to torej ni najboljša izbira, če nočete, da bi vam bilo še bolj vroče. Namesto tega raje uživajte v lahkih, osvežilnih obrokih. Smiselno je, da se osredotočite predvsem na različne vrste sadja in zelenjave.

.

NAJNOVEJŠE