Ocvrti jabolčni obročki z vaniljevo kremo so odlična sladica za zimske dni, še posebej, če vam je ostalo še kaj jabolk iz ozimnice, si lahko takole posladkamo dneve. Mi smo jo še malo “poveganili”, da si jo lahko pripravi čim več bralcev.
SESTAVINE
- Oglas -
Za jabolčne obročke:
- 150 ml (rastlinskega) mleka, segretega na sobno temperaturo
- 90 g večnamenske moke
- ¼ žličke pecilnega praška
- 1 vrečica vaniljevega sladkorja
- 1 žlica ruma
- 3 večja kisla jabolka
- rastlinsko olje za cvrtje
- cimetov sladkor
Za vaniljevo kremo:
- 1 vaniljev strok
- 500 ml (rastlinske) sladke smetane
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 žlica koruznega škroba
- ščepec kurkume
POSTOPEK PRIPRAVE
- Zmešajte mleko, presejano moko, pecilni prašek, vaniljev sladkor in rum, da dobite homogeno maso.
- Jabolka olupite in izrežite sredico, nato pa jih narežite na debelejše obročke. Obročke pomočite v maso in jih takoj ocvrite v zadostni količini vročega olja. Cvrite tako dolgo, da postaneta obe strani obročkov zlato rjave barve. Ocvrte obročke polagajte na papirnate prtičke, da odstranite presežek olja.
- Vaniljev strok prerežite po dolžini in izdolbite zrna. Tako strok kot zrna stresite v lonec skupaj s sladko smetano. Dodajte sladkor in počasi segrevajte, medtem pa vseskozi mešajte. Ko začne smetana vreti, lonec nemudoma odstranite s štedilnika in počakajte 5 minut, da se smetana prepoji z vaniljevo aromo. Nato odstranite vaniljev strok.
- Smetani med ponovnim segrevanjem in konstantnim mešanjem počasi dodajajte koruzni škrob, da dobite gosto kremo (pri tem pazite, da mešanica ne zavre). Za barvo lahko dodate še ščepec kurkume. Ko se krema zgosti, jo odstranite s štedilnika in jo postrezite poleg ocvrtih jabolčnih obročkov, ki jih lahko po želji posipate s cimetovim sladkorjem.