0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNiacinamid – snov, ki je izjemno koristna za vašo kožo

Niacinamid – snov, ki je izjemno koristna za vašo kožo

MORDA VAS ZANIMA

Niacinamid se pogosto zamenjuje z niacinom. Snovi sta sicer podobni, vendar ne gre za identično snov, ampak za dve obliki vitamina B3. Če ima telo na voljo dovolj niacina, lahko niacinamid izdela samo. V niacinamid pa se lahko pretvorijo tudi zaloge triptofana v telesu.

- Oglas -

Niacinamid je izjemno koristen za kožo. Kozmetični izdelki, ki vsebujejo niacinamid, vam lahko pomagajo pri najrazličnejših težavah s kožo. Snov lahko običajno najdemo v serumih, niacinamid pa vsebujejo tudi nekateri izdelki za čiščenje kože in kreme za kožo, pa tudi maske za obraz. Če boste uporabljali serum z niacinamidom, ga nanesite po uporabi tonika in pred uporabo vlažilne kozmetike.

Za posebno dobre rezultate običajno poskrbijo kozmetični izdelki, v katerih je niacinamid kombiniran s hialuronsko kislino, saj lahko hialuronska kislina izboljša absorpcijo niacinamida. Prvi rezultati se običajno pokažejo po približno 4 tednih redne uporabe kozmetike z niacinamidom.

Pomoč pri hiperpigmentaciji

Temni madeži na koži, v povezavi s katerimi se običajno govori o hiperpigmentaciji, so posledica čezmerne tvorbe melanina. Niacinamid lahko pomaga posvetliti tovrstne madeže, kar je bilo potrjeno tudi z znanstvenimi raziskavami. Če iščete kozmetiko za pomoč pri hiperpigmentaciji, se priporočajo izdelki s 5-odstotno koncentracijo niacinamida. Osebe z občutljivo kožo naj na začetku izberejo nekoliko nižjo koncentracijo, na primer 2-odstotno, nato pa lahko postopoma preidete k malce bolj koncentriranim izdelkom (ko se vaša koža navadi na niacinamid).

- Oglas -

Blaženje simptomov rozacee

Zaradi protivnetnega delovanja je lahko niacinamid zelo dragocen zaveznik pri spopadanju z rozaceo, ki spada med kronične vnetne kožne bolezni. Dermatologi ga osebam z omenjeno težavo, ki se običajno kaže v obliki pordele kože in vidnih popokanih žilic na obrazu, predpisujejo že več desetletij. Izdelki z niacinamidom lahko obenem okrepijo kožno bariero, kar je za osebe z rozaceo prav tako zelo koristno.

Zaščita pred čezmerno izgubo vlage

Niacinamid lahko, kot omenjeno, okrepi kožno bariero. Tako gre za snov, ki lahko zelo koristi tudi ljudem z zelo suho kožo, nagnjeno k luščenju. Lipidna zaščitna plast namreč občutno upočasni izgubo vlage. Posledično ostane koža dobro navlažena še dolgo po nanosu vlažilne kozmetike.

Pomoč pri aknah

Protivnetni učinki niacinamida, ki smo jih že omenili v povezavi z rozaceo, so lahko koristni tudi za osebe, ki se spopadajo z aknami oziroma mozoljčki, kar je težava, ki vas lahko preseneti v različnih življenjski obdobjih, ne samo v najstniških letih. S pomočjo ene od študij, povezanih z vplivi niacinamida na akne, je bilo ugotovljeno, da so lahko učinki 4-odstotnega gela z niacinamidom primerljivi z učinki 1-odstotnega antibiotičnega gela, ki se pogosto predpisuje ljudem s hudimi težavami z aknami.

Uravnavanje izločanja olj in zmanjšanje velikosti por

Izdelki z niacinamidom pomagajo pri uravnavanju izločanja maščob. Tako niso koristni samo za osebe z zelo suho kožo, ampak tudi za tiste z diametralno nasprotno težavo, torej z nadpovprečno mastno kožo. Niacinamid zmanjša tveganje za čezmerno izločanje maščob, obenem pa poskrbi za to, da bodo pore manj izrazite.

- Oglas -

Zaščita pred oksidativnim stresom in pospešenim staranjem kože

Niacinamid pomaga zaščititi kožo pred različnimi negativnimi dejavniki (močni ultravijolični žarki, onesnažen zrak ipd.), ki povzročajo oksidativni stres ter pospešeno nastajanje gubic in drugih vidnih znakov staranja. Vaša koža je lahko s pomočjo niacinamida tako precej bolj mladostna. Obenem morate upoštevati, da naše telo potrebuje niacinamid za tvorbo koencima, imenovanega NAD+ (nikotinamid adenin dinukleotid), ki je med drugim pomemben za zmanjševanje tveganja za kožnega raka.

.

NAJNOVEJŠE