Dom & EnergijaNavade naših dedkov in babic, ki bi jih morali upoštevati tudi sami

Navade naših dedkov in babic, ki bi jih morali upoštevati tudi sami

MORDA VAS ZANIMA

Včasih so ljudje porabili veliko manj vode, goriva, ustvarili so manj odpadkov, prav tako pa so uvozili tudi manj dobrin. Posledično je bil ogljični odtis takrat veliko manjši kot pa je danes. Naši predniki niso živeli v takem obilju kot živimo danes, zato so bila vsa dejanja, ki danes veljajo za ekološka, takrat posledica nuje. Danes pa želimo z različnimi, okolju prijaznimi ukrepi in dejanji, pomagati našemu planetu. Kljub temu je vpliv, ki ga ima moderna družba na okolje, še vedno gromozanski.

- Oglas -

Predstavljamo vam nekaj navad naših dedkov in babic, ki so prijazne vaši denarnici, poleg tega pa boste z njimi tudi poskrbeli za varovanje okolja. In kar je najbolj pomembno: te navade je popolnoma preprosto vključiti tudi v današnji način življenja.

Babica

Začnite spet obešati perilo

Preden so sušilni stroji postali skoraj obvezna oprema vsakega doma, smo lahko pogosteje videvali prizore sveže opranega perila, ki je viselo na vrvi na vrtu. Brez dodatnih stroškov in ogljičnega odtisa. Sušilni stroji za perilo so sicer glede energijske učinkovitosti v zadnjih letih precej napredovali, pa vendar je poprečna vrednost ogljičnega odtisa sušilnega stroja še vedno (pre)velika.

Stran z ustekleničeno vodo

Zakaj na svetu bi kupovali ustekleničeno vodo, ko pa odlična pitna voda priteče iz naših pip. Mislimo, da dodaten komentar ni potreben.

Potrudite se v največji možni meri postati samooskrbni

- Oglas -

O vseh prednostih, ki jih ponujata doma pridelana sadje in zelenjava, ne bomo izgubljali besed. Bolj lokalne hrane, kot je ta z vašega vrta, že skoraj ne morete dobiti. Vsak lahko do neke določene mere sam pridela nekaj svoje zelenjave. Tudi če nimate lastnega vrta, lahko na balkonu posadite različna zelišča in začimbe, pa tudi praktično vse vrste zelenjave.

Začnite zbirati deževnico

Še ena modrost, ki bi jo morali prevzeti od naših dedkov in babic, je tudi ta, da je deževnica zastonj. Mi pa (drago) plačujemo za vodo. Zakaj ne bi torej začeli zbirati deževnice in s tem veliko prihranili? Deževnico lahko na primer uporabite za zalivanje vrta in drugih okrasnih rastlin.

Čas za igro

Morda se tudi vi spominjate vseh ur, ki ste jih preživeli ob igranju različnih družabnih iger. V primerjavi z moderno obliko zabave v obliki različnih računalniških iger, so družabne igre tako okolju kot vaši denarnici veliko bolj prijazne. Poleg tega pa so še izvrstna oblika druženja in zabave, kar v tem času veliko ljudi še kako močno pogreša.

Zunaj obedujte le ob posebnih priložnostih

Ljudje so včasih obedovali v restavracijah samo ob posebnih priložnostih, kot so bili na primer rojstni dnevi in različne obletnice. Danes pa na primer poprečen Američan kar štirikrat tedensko je zunaj oziroma si že pripravljen obrok odnese domov. Ste kdaj razmišljali, koliko odpadne embalaže se ustvari na tak način? Poleg tega pa je to še zelo drago. Če želite nekaj prihraniti, lahko to storite tako, da si malico za v službo ali šolo pripravite doma in jo seveda zapakirate v embalažo za večkratno uporabo.

Kupujte manj

Vsakič, ko kupite neko določeno stvar, tako vi kot okolje plačata zelo visoko ceno. V ceno je všteta izdelava/proizvodnja izdelka, njegovo oglaševanje, transport, vzdrževanje/skladiščenje in ne nazadnje tudi odvoz na smetišče/reciklaža.  Zato je prav, da tudi pri nakupovanju vedno ohranite neko zmernost in kupite le toliko, kot neke dobrine zares potrebujete.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×