0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNasveti za shranjevanje jabolk – podaljšajte njihov rok trajanja!

Nasveti za shranjevanje jabolk – podaljšajte njihov rok trajanja!

MORDA VAS ZANIMA

Jabolka sodijo med najbolj obstojno sadje, zato so kot nalašč za ozimnico. Seveda pa je pri tem pomembno, da upoštevate nekaj osnovnih načel za shranjevanje jabolk. Tako bo njihov rok trajanja precej daljši, kot bi bil sicer. Verjetno sami nimate pogojev, kot jih imajo profesionalni pridelovalci jabolk. A tudi brez posebne hladilnice ipd. lahko naredite marsikaj za to, da vam bodo jabolka na voljo še kar nekaj časa. To velja še posebej za tiste sorte z nekoliko debelejšo lupino, ki zdržijo zelo dolgo po tem, ko so bila obrana.

- Oglas -

Shranjevanje jabolk za daljšo obstojnost

Odstranite vsa poškodovana jabolka

Prvi korak je temeljito prebiranje. Vzemite si čas in s kupa odstranite vsa jabolka, ki so kakor koli poškodovana. Zgolj eno slabo jabolko lahko uniči ogromno število drugih, zato ne oklevajte, ko je treba odstraniti jabolko v nekoliko slabšem stanju, če nočete ogroziti svoje ozimnice.

Ločite posamezne sorte

Kot smo že omenili, se lahko rok trajanja različnih sort razlikuje. Če imate veliko jabolk, ki jih želite shraniti, jih vedno ločite po sortah. Priporočljivo je tudi, da se najprej lotite porabljanja tistih sort z najtanjšim olupkom oziroma kožo.

- Oglas -

Položite časopisni papir med posamezne sloje

Jabolka, ločena po sortah, shranjujte v škatlah, vrste pa ločujte s kosi časopisnega papirja. Poskrbite, da se jabolka v posameznih vrstah ne bodo dotikala. Če želite dodatno zaščito in če jabolk ni preveč, lahko v časopisni papir ovijete tudi vsak posamezni kos sadja.

Zavijte škatle v folijo

Škatle, v katerih shranjujete jabolka, je dobro zaščititi tudi  s plastiko. Uporabite lahko na primer kar primerno velike vrečke za smeti. To bo pomagalo zadržati vlago in s tem preprečilo prehitro izsuševanje jabolk. Ena od možnosti pa je tudi ta, da jabolka naložite v prenosne hladilne skrinje, ki jih pokrijete s pokrovom. Seveda pa se je dobro izogibati direktnega kontakta sadja s plastiko, če gre drugače.

Izberite suho in hladno mesto za shranjevanje jabolk

Mesto za shranjevanje jabolk naj bo suho in hladno, vendar ne prehladno – verjetno ne želite, da jabolka zamrznejo. Običajno sta najprimernejša prostora za shranjevanje jabolk v povprečnem domu klet ali podstrešje.

Ne shranjujete jabolk v bližini krompirja ali čebule

Verjetno veste, da se določene vrste sadja in zelenjave ne prenašajo najbolje med shranjevanjem. Pri jabolkih je tako na primer odsvetovano, da jih shranjujete na mestih, ki so v bližini krompirja ali čebule. S tem boste precej podaljšali njihov rok trajanja.

- Oglas -

Jabolka redno pregledujte

Ko ste poskrbeli za shranjevanje jabolk, vaše delo še ni končano. Tudi v vmesnem času je namreč potrebno redno pregledovanje jabolk, Tako boste lahko pravočasno odstranili morebitna problematična jabolka in zaščitili druga. Seveda ni treba, da jabolka v malce slabšem stanju enostavno zavržete – večinoma so lahko še vedno zelo uporabna v številnih receptih, če že ne sveža.

Najprej se lotite velikih jabolk

Poleg načela, da se je smiselno najprej lotiti sort jabolk s tanjšo kožo, je še eno pravilo, ki ga je smiselno upoštevati. Ker se večja jabolka običajno zmehčajo hitreje od manjših, začnite najprej z njimi, šele nato začnite porabljati še manjša jabolka. Premišljeno »napredovanje« skozi zaloge zagotovi, da boste lahko praktično vso zimo uživali v tem sočnem in izjemno zdravem sadju!

NAJNOVEJŠE