0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNasveti za ekološko čiščenje kopalnice

Nasveti za ekološko čiščenje kopalnice

MORDA VAS ZANIMA

Poleg kuhinje je kopalnica prostor, ki običajno zahteva največ časa in energije za čiščenje. To je povezano predvsem z dejstvom, da imamo v kopalnici precej raznolikih površin, ki zahtevajo specifičen pristop pri čiščenju. Seveda pa je zaradi vlage nujno tudi zelo pogosto čiščenje kopalnice, sicer se hitro razvije plesen. Za mnoge je tako to gospodinjsko opravilo, do katerega čutijo največ odpora. Da bi prihranili nekaj časa in truda, posežejo po zelo agresivnih čistilih, ki pa imajo pogosto negativen vpliv na naše zdravje, seveda pa tudi na okolje.

- Oglas -

Naravna čistila

Tako je precej bolj priporočljivo, da se čiščenja kopalnice lotite z uporabo čim bolj naravnih čistil – najbolje kar s pomočjo sredstev, ki jih najdete v kuhinji. Na srečo je lahko tudi v tem primeru čiščenje precej bolj preprosto, kot si morda predstavljate. Seveda pa je dobro poznati nekaj drobnih trikov za zares učinkovito, obenem pa ekološko čiščenje kopalnice.

Ogledala in okna

Pristop pri čiščenju ogledal, oken in drugih steklenih površin v vaši kopalnici je v osnovi precej podoben. Najboljša izbira je mešanica kisa in vode v razmerju 1 : 1. Sestavini zmešajte v embalaži, ki jo zaprite z razpršilnim nastavkom. Pri čiščenju oken in ogledal je seveda najbolje uporabiti star toaletni papir. S temi pripomočki bodo steklene površine v vaši kopalnici že kmalu brezhibno čiste in sijoče, ne da bi morali v to vložiti ogromno napora. Seveda je metoda zelo primerna tudi za druge steklene površine v vašem domu.

- Oglas -

Keramične površine, kabina za prhanje, kopalna kad …

Z mešanico kisa in vode, prav tako v razmerju 1 : 1, lahko zelo uspešno počistite tudi keramične površine v vaši kopalnici, kopalniške omarice ipd. Mešanica je uporabna celo za odstranjevanje zasušenih ostankov mila. Pri odstranjevanje trdovratnejše umazanije si lahko pomagate tudi s pasto, ki jo dobite tako, da sodi bikarboni dodate malce vode. Če gre za zares zelo trdovratno umazanijo, lahko namesto vode dodate tudi kis.

Za generalno čiščenje kopalnice vam priporočamo, da si pripravite univerzalno čistilo, za katerega potrebujete 200 gramov sode bikarbone, 100 gramov soli (brez dodanega joda), 100 gramov pralne sode in malce limoninega soka ali nekaj kapljic eteričnega olja limone (ta sestavina ni obvezna). Vse sestavine stresite v skledo in dobro pomešajte. Površine, ki jih želite očistiti, najprej popršite z vodo – pri zelo trdovratni umazaniji pa s kisom. Nanje nato posujte naravno čistilo, ki ste ga pripravili. Počakajte najmanj 5 minut, nato pa površino zdrgnite in sperite z vodo.

Čiščenje kopalnice

Straniščna školjka

Verjetno največ odpora je povezanega s čiščenjem straniščne školjke, ki pa se ga je kljub temu smiselno lotiti vsaj enkrat tedensko. Delo bo precej manj naporno, če boste po notranjosti školjke najprej posuli malce sode bikarbone, po kateri boste nato prelili kis. S pomočjo ščetke nato očistite notranjost školjke. Zaradi reakcije med sodo bikarbono in kisom vam bo delo zagotovo vzelo manj časa kot običajno. Poleg tega pa je to tudi zelo učinkovita metoda za odstranjevanje neprijetnih vonjav. Seveda lahko enak postopek uporabite tudi pri čiščenju okolice straniščne školjke.

- Oglas -

Osvežitev zraka v kopalnici

Del čiščenja kopalnice je tudi skrb za to, da je zrak v prostoru čim bolj prijeten. Pri tem pa vam nikakor ni treba uporabljati kupljenih osvežilcev zraka. Ena možnost je, da po različnih kotičkih v kopalnici namestite posodice s sodo bikarbono ali kavo. Obe snovi sta namreč znani po tem, da zelo uspešno absorbirata neprijetne vonjave. Sodi bikarboni lahko po želji dodate še nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Tako bo učinek še boljši.

NAJNOVEJŠE