Narastek iz ajdove kaše z zelenjavo

Narastek iz ajdove kaše, pri katerem uporabimo sezonsko zelenjavo, da je jedilnik še bolj pester in zdrav.

Narastek iz ajdove kaše z zelenjavo

Sestavine za 4 osebe

  • 300 g ajdove kaše
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 300 g sezonske zelenjave (por, šparglji, grah ipd.)
  • 4 korenčke
  • 250 g tofuja
  • 2 jž pšenične oz. pirine moke
  • 2 jž kokosove maščobe
  • 2 jž sojine omake
  • 1 čž zelišče soli
  • 1 jž naravne jušne osnove
  • 1 čž koprca
  • 2 jž zeliščne omake s čemažem ali baziliko
  • 3 jž oljčnega olja

Priprava

  1. Ajdovo kašo kuhamo v vodi v razmerju 1:2,5-3. Vodi dodamo jušno osnovo in malenkost osolimo. Kuhamo na malem ognju približno 10 minut. Odstavimo in pustimo nabrekati še nekaj minut.
  2. V ponvi na maščobi prepražimo sesekljano čebulo. Ob koncu praženja dodamo še sesekljan česen in na grobo naribano korenje.
  3. Posebej na maščobi na kratko prepražimo še poljubno sezonsko zelenjavo, npr.: na kolobarje narezan por, na koščke narezane šparglje … Dušimo le na kratko, da zelenjava ostane hrustljava. Ko je podušena, jo vmešamo v ajdovo kašo.
  4. V mešalniku zmeljemo tofu, ki smo mu dodali moko, 1 dl vode, sojino omako, oljčno olje, zeliščno sol in  zelišča. Maso zmeljemo da postane popolnoma homogena.
  5. Kuhani ajdovi kaši dodamo pripravljeno zelenjavo ter vmešamo  kremo iz tofuja. Maso dobro premešamo in jo preložimo v pomaščen pekač z visokimi robovi.
  6. Posujemo s poljubnimi semeni in zapečemo 20 min pri temperaturi 200°C. Rahlo ohlajeno razrežemo na večje kocke. Postrežemo na krožnikih in ponudimo s solato.

Povzetek
Ime recepta
Narastek iz ajdove kaše z zelenjavo
Objavljeno
Ocena
5 Based on 1 Review(s)
DELI
Katja Mrzel
Katja Mrzel je ustanoviteljica slovenskega Zelenega ponedeljka. Njene recepte najdete tudi na spletni strani www.zeleniponedeljek.si. Je tudi učiteljica priprave presne hrane, ki širi idejo zdravega prehranjevanja na svojih tečajih presnega gurmanstva.