Narastek iz ajdove kaše, pri katerem uporabimo sezonsko zelenjavo, da je jedilnik še bolj pester in zdrav.
- Oglas -
Sestavine za 4 osebe
- 300 g ajdove kaše
- 1 čebulo
- 2 stroka česna
- 300 g sezonske zelenjave (por, šparglji, grah ipd.)
- 4 korenčke
- 250 g tofuja
- 2 jž pšenične oz. pirine moke
- 2 jž kokosove maščobe
- 2 jž sojine omake
- 1 čž zelišče soli
- 1 jž naravne jušne osnove
- 1 čž koprca
- 2 jž zeliščne omake s čemažem ali baziliko
- 3 jž oljčnega olja
Priprava
- Ajdovo kašo kuhamo v vodi v razmerju 1:2,5-3. Vodi dodamo jušno osnovo in malenkost osolimo. Kuhamo na malem ognju približno 10 minut. Odstavimo in pustimo nabrekati še nekaj minut.
- V ponvi na maščobi prepražimo sesekljano čebulo. Ob koncu praženja dodamo še sesekljan česen in na grobo naribano korenje.
- Posebej na maščobi na kratko prepražimo še poljubno sezonsko zelenjavo, npr.: na kolobarje narezan por, na koščke narezane šparglje … Dušimo le na kratko, da zelenjava ostane hrustljava. Ko je podušena, jo vmešamo v ajdovo kašo.
- V mešalniku zmeljemo tofu, ki smo mu dodali moko, 1 dl vode, sojino omako, oljčno olje, zeliščno sol in zelišča. Maso zmeljemo da postane popolnoma homogena.
- Kuhani ajdovi kaši dodamo pripravljeno zelenjavo ter vmešamo kremo iz tofuja. Maso dobro premešamo in jo preložimo v pomaščen pekač z visokimi robovi.
- Posujemo s poljubnimi semeni in zapečemo 20 min pri temperaturi 200°C. Rahlo ohlajeno razrežemo na večje kocke. Postrežemo na krožnikih in ponudimo s solato.
- Oglas -