0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Najučinkovitejši naravni repelent za zaščito pred komarji

Najučinkovitejši naravni repelent za zaščito pred komarji

MORDA VAS ZANIMA

Iščete naravno zaščito pred komarjimi piki? Eterična olja so nedvomno odlična izbira. Zagotovijo lahko zelo učinkovito zaščito, pri tem pa ni nevarnosti za zdravstvena tveganja, ki so pogosto prisotna pri kupljenih repelentih. Ti namreč nemalokrat vsebujejo snov, imenovano N,N-dietil-meta-toluamid, bolj znano kot DEET. Ta je sicer zelo uspešna pri odganjanju komarjev , vendar lahko povzroči zelo neprijetne stranske učinke, vplivala pa naj bi tudi na povečanje tveganja za dolgoročne zdravstvene težave.

- Oglas -

Tako je precej bolje, da si pri zaščiti pred komarji pomagate z naravnimi repelenti, ki nevarnost za pike zmanjšujejo s pomočjo eteričnih olj. Tovrstne repelente lahko sicer tudi kupite, a zakaj se ne bi izdelave lotili kar sami. Postopek je namreč zelo preprost, poleg tega pa za izdelavo naravnega repelenta za zaščito pred komarji ne potrebujete veliko sestavin.

Vabimo vas, da preizkusite recept za naravni repelent, ki ga predstavljamo v nadaljevanju. Tako se boste lahko sami prepričali o njegovi učinkovitosti …

Sestavine

  • 2 žlici olivnega olja, olja grozdnih pešk, mandljevega olja, jojobinega olja ali neemovega olja (uporabite lahko tudi kombinacijo naštetih olj)
  • 2 žlici hidrolata virginskega nepozebnika
  • ½ žličke vodke
  • 55 kapljic eteričnega olja limoninega evkaliptusa
  • 15 kapljic eteričnega olja cedre
  • 15 kapljic eteričnega olja rožmarina
  • 15 kapljic eteričnega olja sivke

Navodila za izdelavo repelenta

Olje nalijte v manjšo stekleničko. Dodajte hidrolat virginskega nepozebnika in vodko, ki bo poskrbela za daljši rok uporabnosti repelenta, saj učinkuje kot konzervans. Na koncu dodajte še mešanico eteričnih olj. Stekleničko zaprite z razpršilko in jo dobro pretresite.

- Oglas -

Repelent je tako pripravljen. Pred vsako uporabo ga ponovno potresite, nato pa tekočino popršite po najbolj izpostavljenih območjih.

Dodatni napotki za varno uporabo repelenta

Upoštevajte, da repelent ni primeren za otroke, mlajše od 3 let. Če ste noseči ali če dojite, se pred uporabo repelenta posvetujte z zdravnikom. Stekleničko z repelentom označite, da je ne zamešate z drugimi izdelki. Priporočamo, da za shranjevanje repelenta uporabite stekleničko, izdelano iz temnejšega stekla. S tem namreč podaljšate obstojnost sestavin oziroma preprečite nezaželene reakcije, ki bi jih lahko sprožila izpostavljenost tekočine svetlobi. Obenem je priporočljivo, da repelent takrat, ko ga ne uporabljate, shranjujete v temnem in hladnem prostoru.

Eterično olje limoninega evkaliptusa – najboljša naravna izbira

Uporaba eteričnih olj pri zaščiti pred komarji ni samo del alternativne prakse. Učinkovitost repelentov, katerih glavna učinkovina so prav eterična olja, namreč potrjujejo tudi ugledne institucije. Tako sta na primer ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) in ameriška Agencija za varstvo okolja (EPA) potrdila, da je učinkovitost eteričnega olja limoninega evkaliptusa primerljiva z učinkovitostjo DEET-a, le da traja učinek pri repelentih, ki vsebujejo DEET, nekoliko dlje. To pomeni, da je pri naravnih repelentih potrebno nekoliko pogostejše obnavljanje nanosa, kar seveda velja tudi za repelent, pripravljen v skladu z zgornjimi navodili.

Prav eterično olje limoninega evkaliptusa velja za najboljšo naravno možnost za zaščito pred komarjimi piki. Rahlo prednost imate le DEET in ikaridin, ki spadata med sintetične sestavine. Kot omenjeno, glavna razlika ni povezana s samo učinkovitostjo, ampak s trajanjem učinkov. Po drugi strani pa je najpomembnejša prednost eteričnega olja limoninega evkaliptusa bistveno manjše tveganje za neprijetne kožne reakcije in negativen vpliv na zdravje. Ikaridin je v primerjavi z DEET-om sicer nekoliko manj agresiven, vendar lahko kljub temu povzroči zelo neprijetne reakcije, na primer razdraženost oči, kože in sluznice, posebno v večjih koncentracijah ali če je izpostavljen toploti in svetlobi.

.

NAJNOVEJŠE