0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliZa zaslužek lažejo, da rešujejo živali

Za zaslužek lažejo, da rešujejo živali

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste tudi sami že naleteli na posnetek, na katerem je prikazano reševanje živali, ki se je znašla v stiski. Splet je poln tovrstnih posnetkov, saj gre za vsebine, ki hitro pritegnejo pozornost. To pomeni, da je mogoče pričakovati veliko ogledov, všečkov in komentarjev. Če je vsebina monetizirana, lahko vse to seveda pomeni več zaslužka. Sleparji so v tem zagledali priložnost. Tako so si omislili živali, ki so jih začeli namerno spravljati v nevarnost, da jih lahko nato »rešijo«, medtem ko se vse to snema. Živali pri tem pogosto zelo trpijo, zato je pomembno, da znate prepoznati tovrstne posnetke in da jih prijavite. Več ko je prijav, večja je možnost za to, da bo posnetek umaknjen in da bo uporabnik blokiran.

- Oglas -

Zaigrani posnetki reševanja najpogosteje objavljeni na YouTubu in TikToku

Posnetki reševanja živali imajo pogosto več milijonov ogledov, kar pomeni, da lahko prevaranti z njimi zaslužijo tisoče in tisoče evrov. Pojavljajo se lahko na različnih platformah, posebno pogosto pa lahko na tovrstne posnetke naletimo na YouTubu, Facebooku in na TikToku. Če algoritem zazna, da se pogosto ustavite ob posnetkih, povezanih z reševanjem živali, vam bo tovrstne vsebine prikazoval še pogosteje – s tem pa se poveča verjetnost za to, da boste prej ali slej naleteli na »lažni posnetek«. Z ogledom tovrstnih posnetkov, komentiranjem, všečkanjem ali celo deljenjem lahko tako nehote prispevate k mučenju živali zavoljo zaslužka. Živali, ki se izrabljajo za ustvarjanje tovrstnih posnetkov, se pogosto znajdejo v hudi psihični stiski, obenem pa so možne tudi resne fizične poškodbe. Večkrat je lahko ogroženo tudi njihovo življenje. Nekatere živali seveda tudi umrejo, saj gre nemalokrat za zelo nevarne situacije, kar pomeni, da se »reševanje« včasih ne posreči.

Žival je skorajda čudežno rešena pred smrtjo …

Posnetki reševanja živali so običajno opremljeni z zelo bombastičnimi, senzacionalističnimi naslovi, ki v hipu pritegnejo pozornost. Če se odločimo za ogled posnetka, lahko na primer zagledamo majhnega kužka, okoli katerega se ovija kača, ali psa, privezanega na železniških tirih. Nato se zadnji hip pojavi nekdo, ki ogroženo žival skorajda čudežno reši pred smrtjo. Vse to seveda ne pomeni, da so vsi posnetki reševanja živali zaigrani in da je v ozadju prevara, ki vključuje namerno mučenje živali. Vendar pa je prav zato še težje razlikovati med avtentičnimi in lažnimi reševanji. Organizacije za zaščito živali so zato oblikovale nekaj osnovnih smernic, ki vam lahko pomagajo pri prepoznavanju lažnih posnetkov …

Kako prepoznati problematične vsebine?

Če se zdi situacija zelo nerealistična, potem gre skorajda zagotovo za zaigrano reševanje. Ko naletite na posnetek reševanja živali, se vedno vprašajte, kako verjetno je, da se je žival resnično znašla v takšni situaciji. Pozorni bodite tudi na to, ali ste to žival morda že videli v podobnem posnetku. Sleparji namreč iste živali pogosto uporabijo za različne scene. Obenem preverite tudi druge vsebine uporabnika. Če gre za uporabnika, ki deli izključno posnetke, na katerih je prikazano reševanje živali, je vse skupaj precej sumljivo.

- Oglas -

Organizacija za zaščito živali tožila YouTube

Marca 2021 se je YouTube sicer uradno zavezal k odstranjevanju lažnih posnetkov reševanja živali, vendar se situacija od takrat ni bistveno izboljšana. Ena izmed organizacij za zaščito živali se je zato odločila, da YouTube toži, vendar proces še ni dobil sodnega epiloga.

Kako ukrepati, če naletite na sumljiv posnetek?

Če naletite na video, ki se vam zdi sumljiv (žival ste že videli v podobni situaciji, scena je zelo nerealistična ipd.), vam odsvetujemo ogled celotnega posnetka. S tem namreč prispevate k služenju s tovrstnimi vsebinami, in to ne le neposredno, ampak tudi posredno. Več ko bo imel videoposnetek ogledov, večja je verjetnost za to, da ga bo algoritem priporočil drugim uporabnikom platforme. Posnetek prijavite, pri čemer je priporočljivo, da označite, da je razlog za prijavo sum, da gre za krutost do živali oziroma zlorabljanje živali.

.

NAJNOVEJŠE