Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
ZgodbeNajstniška fanta imata vedno pri sebi vložke in tampone

Najstniška fanta imata vedno pri sebi vložke in tampone

MORDA VAS ZANIMA

Danes se sicer o menstruaciji govori precej več, kot se je včasih, vendar bi bilo po drugi strani težko reči, da je tabu, povezan s to temo, povsem izginil. To velja še posebej za dečke oziroma moške, ki so nemalokrat slabo seznanjeni z različnimi vidiki menstruacije.

- Oglas -

Tara Ahrens, mama treh otrok, dveh fantov in ene deklice, se je odločila, da bo poskušala svoje otroke vzgojiti drugače. Tako se je z vsemi tremi odkrito pogovorila glede menstruacije, obenem pa je naredila še korak dlje. Svoja sinova, 16-letnega Elijaha in 15-letnega Micaha, je spodbudila k temu, naj imata vedno pri sebi vložke in tampone. Tako lahko po potrebi priskočita na pomoč sošolki ali prijateljici, ki ji je zmanjkalo higienskih pripomočkov za »tiste dni v mesecu« … 

Občutek sramu in nemoči – pogost spremljevalec menstruacije pri dekletih

Objava Tare Ahrens na Facebooku, v katero je vključila informacijo o tem, da se v torbi njenih najstniških sinov vedno najde kakšen vložek in tampon, je pritegnila nemalo pozornosti. Med drugim se je oglasilo precej žensk, ki so se spominjale različnih incidentov, povezanih z menstruacijo, iz svojih najstniških let. Če se jim je slučajno zgodile, da pri sebi niso imele vložkov ali tamponov, ko jih je presenetila menstruacija, je bil to seveda povod za hudo zadrego.

Ena izmed žensk je delila tudi spomin na dogodek iz mladosti, ko se je znašla v zadregi zaradi menstrualnega madeža na hlačah, vendar jo je rešil prijatelj, ki ji je posodil pulover, da si ga je lahko zavezala okoli pasu. Bolj kot negativna plat dogodka ji je tako v spominu ostala prijateljeva prijaznost. Mnoge druge ženske niso imele te sreče. Menstruacija je bila zanje pogosto povezana z občutki sramu in nemoči, nemalo pa je bilo tudi zgodb o tem, kako so se zaradi pripetljajev, povezanih z menstruacijo, počutile ponižane.

Tara Ahrens
FOTO: Tara Ahrens / Pinterest

Ključna je normalizacija pogovora o menstruaciji že v mladih letih

Čeprav so bili odzivi večinoma pozitivni, se je žal našlo tudi nekaj ljudi, ki so Taro Ahrens napadli, češ da poskuša na silo spreminjati odnos družbe do menstruacije. To je zanjo dokaz, da je menstruacija še vedno tabu tema, vendar se ji zdi prav zato še toliko bolj pomembno, da sta njena sinova vzgojena drugače, kot so bili moški v preteklosti. Elijahu in Micahu je razložila, v kakšni stiski se lahko znajde deklica ali ženska, če ugotovi, da se je na njenih oblačilih pojavil menstrualni madež – in kako dragocena je lahko prijaznost drugih v takšni situaciji. Ko jima je mama prvič predlagala, da bi s seboj nosila tudi vložke in tampone, sicer nista bila pretirano navdušena. A po tem, ko se je ena izmed Elijahovih prijateljic znašla v zadregi zaradi menstrualnega madeža na hlačah, sta si najstnika premislila.

- Oglas -

Micah je obvestil vse svoje prijateljice, da se lahko kadar koli obrnejo nanj, če bi potrebovale vložek ali tampon. Dekletom je bilo sicer malce nerodno, saj pri svojih sovrstnikih pred tem še niso naletele na tako odprt in razumevajoč odnos v povezavi z menstruacijo, vendar so nato sprejele prijazno gesto. Elijah pa je o tamponih in vložkih v torbi povedal tudi svojim prijateljem. To je bil sicer povod za nekaj draženja, a večina je to sprejela brez kakršnih koli pomislekov. Normalizacija pogovora o menstruaciji že v mladosti je vsekakor dobra popotnica za bolj odprt pogled na to temo tudi v poznejšem življenju. Čeprav se Tara Ahrens zaveda, da pogled družbe na menstruacijo seveda ni odvisen zgolj od nje oziroma od njenih otrok, verjame, da šteje vsak korak v pravo smer.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×