DomovZdravje & prehranaTo je najpogostejši vzrok za poletne zastrupitve s hrano: Tem težavam se...

To je najpogostejši vzrok za poletne zastrupitve s hrano: Tem težavam se lahko enostavno izognemo

Topli dnevi, pikniki, poletna kosila na prostem in obilo svežih sestavin. Vse to zveni idilično, dokler se naslednje jutro ne začnejo trebušni krči, slabost ali celo vročina. Zastrupitve s hrano so poleti zelo pogoste, a v veliki večini primerov tudi povsem preprečljive.

Preverili smo, kateri je daleč najpogostejši vzrok poletnih zastrupitev s hrano med Slovenci, kako ga prepoznati, zakaj je poleti še posebej nevaren in kako z nekaj preprostimi spremembami poskrbite za varno, okusno in brezskrbno poletno prehranjevanje.

- Oglas -

1. Glavni krivec: bakterije in napačno ravnanje z živili

Najpogostejši vzrok poletnih zastrupitev s hrano so bakterije, kot so:

  • Salmonela
  • Escherichia coli (E. coli)
  • Listeria monocytogenes
  • Campylobacter

Vse imajo nekaj skupnega: uspevajo v toplih, vlažnih pogojih in se hitro razmnožujejo pri sobni temperaturi. Zato so poleti idealni pogoji za njihov razvoj, če:

  • Hrane ne ohladimo dovolj hitro
  • Pustimo meso ali mlečne izdelke predolgo zunaj
  • Ne umivamo rok ali pribora
  • Križno kontaminiramo surovo in kuhano hrano
Bakterije uspevajo v toplih vlažnih pogojih in se hitro razmnožujejo pri sobni temperaturi

2. Katera živila so najbolj problematična?

Nekatera živila zahtevajo še posebej previdno ravnanje:

- Oglas -
  • Surova jajca (majoneze, tiramisu, omake)
  • Meso in perutnina (še posebej na piknikih)
  • Ribe in morski sadeži
  • Nepasterizirano mleko in siri
  • Kuhana živila, ki dolgo stojijo zunaj (testeninske solate, riž)

Najpogosteje se okužba zgodi ravno zaradi nepravilnega shranjevanja in pomanjkljivega hlajenja.

3. Kako prepoznati zastrupitev s hrano?

Simptomi se lahko pojavijo že v nekaj urah ali šele po enem dnevu:

  • Slabost in bruhanje
  • Driska (lahko s krvjo)
  • Trebušni krči
  • Povišana telesna temperatura
  • Slabost in dehidracija

Pri zdravih odraslih minejo v nekaj dneh, a za otroke, nosečnice, starejše ali imunsko oslabljene so lahko življenjsko nevarni.

- Oglas -

4. Kako se temu izogniti? 7 ključnih poletnih pravil

  1. Shranjujte hrano pri temperaturi pod 5 °C
  2. Surovo meso ločite od ostalih živil
  3. Hrano, ki stoji zunaj več kot 2 uri – zavrzite
  4. Roke umivajte pred in po pripravi hrane
  5. Ne jejte ‘ostankov’ s piknika naslednji dan, če niso bili v hladilniku
  6. Pozor pri dostavah hrane v vročini
  7. Začnite z manjšimi količinami – sveže pripravljeno = varno
Piknik zastrupitev s hrano

5. Kaj narediti, če pride do zastrupitve?

  • Veliko tekočine (rehidracijski napitki ali čaj)
  • Počitek in lahek obrok (banane, riž, jabolko, toast)
  • Ne jemljite antibiotikov na lastno pest
  • Po potrebi kontaktirajte zdravnika, zlasti pri dolgotrajni driski, krvi v blatu ali vročini

Varna hrana = brezskrben poletni užitek

Poletje je čas, ko naj bi hrano uživali z lahkotnostjo, ne pa z zaskrbljenostjo. Z nekaj dodatne pazljivosti, pravočasnim hlajenjem in osnovno higieno lahko preprečimo najpogostejše zastrupitve – in poskrbimo, da bodo pikniki, kosila na vrtu in dopust ostali lepi spomini.

Preberite tudi:

- Oglas -
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE