0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajpogostejše napake, ki vodijo v bolezen

Najpogostejše napake, ki vodijo v bolezen

MORDA VAS ZANIMA

Se trudite živeti čim bolj zdravo, a se še vedno borite z odvečnimi kilogrami, neprestano utrujenostjo, neprespanostjo in negativnim mišljenjem? Morda počnete eno ali več napak, ki so še najbolj značilne za ženske, ki želijo doseči popolno postavo, a v tem morda celo pretiravajo.

- Oglas -

Pitje vode

Naše telo sestavlja pretežno voda, zato je pitje vode življenjskega pomena. Če vam njena brezokusnost ni všeč, ji dodajte sadje, sok iztisnjene pomaranče ali kaj podobnega. Pomembno je namreč, da vsak dan sproti spijemo dovolj vode, kar nas ubrani dehidracije. Ta povzroči suha usta, utrujenost, nihanje razpoloženja, zaprtje in celo glavobol, zato se potrudite, da vsak dan spijete osem kozarcev sveže vode. To vam bo tudi znižalo apetit, pomagalo z doseganju idealne telesne teže in pripomoglo k boljšemu zdravju na splošno.

Bolezen

Preskakovanje obrokov

Ta navada upočasnjuje prebavo in vodi k prenajedanju, s tem pa k še več kilogramom in številnim boleznim. Če skozi dan ne zaužijete dovolj polnovrednih živil, ni prav nič nenavadnega, da ste zaspani in utrujeni, zato poskrbite za zadostne količine polnozrnatih žitaric, stročnic, oreščkov, semen, sadja in zelenjave. Vse to bo pospešilo prebavo, vas napolnilo z energijo in izboljšalo zdravje. Na dan pojejte vsaj tri obroke, ki vključujejo sadje in/ali zelenjavo. 

- Oglas -

Premalo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob

Vsak dan je treba zaužiti zadostno količino teh treh sestavin. Puste beljakovine ohranjajo primerno raven sladkorja v krvi, izboljšujejo osredotočenost in pomagajo graditi mišično maso. Če ne zaužijete dovolj ogljikovih hidratov, lahko dobite glavobol, postanete utrujeni, vaše razpoloženje niha, ste zaprti in vam je slabo. Seveda pa ogljikove hidrate previdno izbirajte in se izogibajte uživanju škodljivih, ki so na primer v pecivih. Tudi premalo maščob lahko negativno vpliva na vaše zdravje, saj telo potrebuje maščobe za normalno delovanje. Malce zdravih maščob na dan vas ne bo zredilo, poiščite pa jih v avokadu, semenih, oreščkih ali olivah, izogibajte pa se uživanju živalskih maščob.

Preveč (ali premalo) telovadbe

Da ne bo pomote: telovadba je izredno zdrava in zaželena, obstajajo pa tudi taki, ki z njo pretiravajo. Preveč aktivnosti vodi do izčrpanosti, povzroči pa lahko celo mišične in druge poškodbe. Strokovnjaki niso izvzeli niti občutka tesnobe in depresije, zato bodite zadovoljni s pol ure ali eno uro vadbe na dan. Po drugi strani pa si ne privoščite niti preskakovanja vadbe. Za aktivnost si preprosto morate vzeti čas, in to vsak dan, sicer bodo sledili prenajedanje, slaba prebava, izguba mišične mase in slabše počutje.

Premalo spanja

Zasedeni urniki in zabavne televizijske oddaje vodijo k pomanjkanju spanca. Če vsak dan ne spite vsaj sedem ur, se raje pripravite na stres, občutek tesnobe, nespečnost, hrepenenje po hrani in druge zdravstvene težave.

.

NAJNOVEJŠE