Zdravje & prehranaNa vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

MORDA VAS ZANIMA

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice. Zelo tipičen simptom endometrioze so hude bolečine, ki so še posebej izrazite v spodnjem delu trebuha.

- Oglas -

Osebe s to motnjo imajo obenem pogosto težave z zelo bolečimi menstruacijami, bolečine pa se lahko pojavijo tudi med odvajanjem blata. Ko gre za dolgoročne posledice, pa je seveda še posebej problematična neplodnost. Nezmožnost zanositve je namreč nemalokrat povezana prav z endometriozo. Za to motnjo naj bi trpelo kar približno 10 odstotkov vseh deklet in žensk v rodni dobi. Če gre za zelo hudo obliko endometrioze, je možen operativni poseg, še prej pa je seveda smiselno poskusiti z zdravili. Toda čeprav so lahko zdravila, ki se uporabljajo trenutno, zelo učinkovita, so praviloma povezana z veliko omejitvijo: primerna so namreč zgolj za kratkoročno uporabo. A kot vse kaže, je na obzorju novo zdravilo za osebe z endometriozo, ki bo najverjetneje primerno tudi za dolgotrajnejšo uporabo …

Učinkovine, ki se uporabljajo trenutno, lahko privedejo do občutnega zmanjšanja kostne gostote

Novo obetavno zdravilo za zdravljenje endometrioze je uspešno prestalo tretjo fazo preliminarnih testiranj. Izkazalo se je, da lahko zdravilo, ki je izdelano iz učinkovine, imenovane linzagoliks, uspešno pomaga pri ublažitvi bolečin, zmanjšanju intenzivnosti menstrualne krvavitve in pri zaprtju. Obenem pa se zdi, da bi lahko linzagoliks odpravil pomanjkljivosti, povezane z elagoliksom in leuprorelinom – učinkovinama, ki sta trenutno najpogostejša izbira za nekirurško zdravljenje endometrioze. Tako elagoliksom kot leuprorelinom se lahko uporabljata samo približno dve leti. Po preteku tega obdobja je treba uporabo prekiniti, sicer so možni resnejši nezaželeni stranski učinek. Dolgotrajnejša uporaba zdravil za zdravljenje endometrioze, ki vsebujejo elagoliks ali leuprorelin, je lahko še posebej nevarna za kosti. Obe učinkovini namreč prispevata k zmanjševanju kostne gostote, s čimer se povečuje nevarnost za osteoporozo.

Težave pri odvajanju blata – pogost simptom endometrioze, ki pa je nemalokrat spregledan

Po besedah predstavnikov biofarmacevtskega podjetja ObsEva se je linzagoliks odrezal izvrstno. Kot omenjeno, je bilo mogoče zaznati zmanjšanje težav z bolečinami, zelo močnimi krvavitvami in odvajanjem blata. Dejstvo, da je učinkovina zelo uspešna tudi pri preprečevanju zaprtja, se zdi še posebej obetavno. Gre namreč za prvo zdravilo proti endometriozi, pri katerem so bili zaznani tovrstni učinki. Težave z odvajanjem blata so sicer pri endometriozi zelo pogoste, vendar se temu simptomu običajno ne posveča toliko pozornosti kot nekaterim drugim simptomom, tipičnim za bolezen.

Učinkovita pomoč brez tveganja za pospešeno zmanjševanje kostne gostote

Za dosego opisanih učinkov je bil potreben 200-mikrogramski dnevni odmerek linzagoliksa. Poleg omenjenega odmerka so osebe, ki so bile vključene v klinično testiranje, prejemale še dopolnilno terapijo, in sicer manjši odmerek progesterona ali kombinacijo progesterona in estrogena. V primerjavi s placebom je bilo pri 200-mikrogramskem odmerku linzagoliksa v kombinaciji z dopolnilno terapijo zaznano občutno izboljšanje stanja. Zmanjšana intenzivnost tipičnih simptomov, ki so značilni za endometriozo, je pomenila precej lažje spopadanje z vsakodnevnimi obveznostmi. Še posebej pomembno pri tem pa je, da 200-mikrogramski dnevni odmerek linzagoliksa ni bistveno vplival na kostno gostoto.  Zdi se torej, da bi se lahko odmerek brez večjih težav uporabljal tudi dlje časa.

Iskanje optimalnega odmerka …

- Oglas -

Raziskovalci so sicer poskušali ugotoviti, ali je mogoče podobne učinke doseči tudi z manjšim odmerkom in brez dopolnilne terapije. Tako so preizkusili tudi 75-mikrogramski dnevni odmerek linzagoliksa brez dodajanja progesterona oziroma progesterona in estrogena. Tudi manjši odmerek je pomagal pri občutni umiritvi krvavitev, vendar ni bil posebej uspešen pri blaženju bolečine. Prav protibolečinski učinki pa so seveda ena od glavnih lastnosti, ki jih pričakujemo od učinkovine za zdravljenje endometrioze.

Preberite tudi: Endometrioza – omilimo simptome s spremembami v življenju

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×