fbpx
Domov Ekologija & okolje Na Dunaju lani zabeležili pol milijona izposoj koles

Na Dunaju lani zabeležili pol milijona izposoj koles

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Dunaj je kot prvo mesto na svetu uvedlo sistem izposoje mestnih koles Citybike, danes pa tak sistem uporabljajo že v več kot 50 večjih mestih. V avstrijski prestolnici nenehno širijo mrežo kolesarskih izposojevalnic in tudi kolesarskih poti, zato jih Dunajčani s pridom uporabljajo. Lani so namreč zabeležili več kot pol milijona izposoj mestnih koles.
Dunajski CitybikeDa je sistem Citybike med ljudmi dobro sprejet, kaže podatek, da so lani zabeležili 571.334 izposoj, kar je za 32 odstotkov več kot leta 2010. Močno je naraslo tudi število prijavljenih uporabnikov, saj se je v enem letu povečalo za 26 odstotkov in je konec lanskega leta znašalo že 325.252. K priljubljenosti kolesarjenja prispeva tudi razvejana mreža kolesarskih poti po mestu, ki trenutno znaša 1.220 kilometrov, letos pa načrtujejo še izgradnjo dodatnih osmih kilometrov.

Tudi sicer se Dunajčani po mestu radi vozijo s kolesom, saj se število kolesarjev vsako leto vztrajno povečuje. Raziskava Avstrijskega prometnega kluba je pokazala, da Dunajčani kar dve tretjini vseh poti po mestu opravijo peš, s kolesom ali z javnim prevozom, kar jih uvršča na sam evropski vrh. Kar 41 odstotkov dunajskih gospodinjstev nima osebnega avtomobila, delež kolesarjev v prometu pa znaša šest odstotkov.

Trenutno je na Dunaju v sistemu Citybike 92 izposojevalnic s 1.200 kolesi. Sistem izposoje deluje tako, da se uporabniki s plačilno kartico enkrat prijavijo preko spleta ali na terminalu Citybike, turisti pa si v nekaterih hotelih, penzionih ali na drugih prodajnih mestih izposodijo kartico Citybike Tourist Card, plačajo kavcijo in kartico kasneje vrnejo ter plačajo število prevoženih ur. Kolo si lahko izposodijo 24 ur na dan vse dni v tednu na enem izmed izposojnih mest, vrnejo pa ga v katerikoli drugi izposojevalnici v mestu. Prva ura kolesarjenja je brezplačna, druga stane en evro, tretja dva evra, najem četrte in vsake naslednje ure pa štiri evre. Če kolesar ne vrne kolesa po 120 urah, ga čaka kazen v višini 600 evrov.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×