0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNa Dunaju lani zabeležili pol milijona izposoj koles

Na Dunaju lani zabeležili pol milijona izposoj koles

MORDA VAS ZANIMA

Dunaj je kot prvo mesto na svetu uvedlo sistem izposoje mestnih koles Citybike, danes pa tak sistem uporabljajo že v več kot 50 večjih mestih. V avstrijski prestolnici nenehno širijo mrežo kolesarskih izposojevalnic in tudi kolesarskih poti, zato jih Dunajčani s pridom uporabljajo. Lani so namreč zabeležili več kot pol milijona izposoj mestnih koles.
Dunajski CitybikeDa je sistem Citybike med ljudmi dobro sprejet, kaže podatek, da so lani zabeležili 571.334 izposoj, kar je za 32 odstotkov več kot leta 2010. Močno je naraslo tudi število prijavljenih uporabnikov, saj se je v enem letu povečalo za 26 odstotkov in je konec lanskega leta znašalo že 325.252. K priljubljenosti kolesarjenja prispeva tudi razvejana mreža kolesarskih poti po mestu, ki trenutno znaša 1.220 kilometrov, letos pa načrtujejo še izgradnjo dodatnih osmih kilometrov.

- Oglas -

Tudi sicer se Dunajčani po mestu radi vozijo s kolesom, saj se število kolesarjev vsako leto vztrajno povečuje. Raziskava Avstrijskega prometnega kluba je pokazala, da Dunajčani kar dve tretjini vseh poti po mestu opravijo peš, s kolesom ali z javnim prevozom, kar jih uvršča na sam evropski vrh. Kar 41 odstotkov dunajskih gospodinjstev nima osebnega avtomobila, delež kolesarjev v prometu pa znaša šest odstotkov.

Trenutno je na Dunaju v sistemu Citybike 92 izposojevalnic s 1.200 kolesi. Sistem izposoje deluje tako, da se uporabniki s plačilno kartico enkrat prijavijo preko spleta ali na terminalu Citybike, turisti pa si v nekaterih hotelih, penzionih ali na drugih prodajnih mestih izposodijo kartico Citybike Tourist Card, plačajo kavcijo in kartico kasneje vrnejo ter plačajo število prevoženih ur. Kolo si lahko izposodijo 24 ur na dan vse dni v tednu na enem izmed izposojnih mest, vrnejo pa ga v katerikoli drugi izposojevalnici v mestu. Prva ura kolesarjenja je brezplačna, druga stane en evro, tretja dva evra, najem četrte in vsake naslednje ure pa štiri evre. Če kolesar ne vrne kolesa po 120 urah, ga čaka kazen v višini 600 evrov.

.

NAJNOVEJŠE