Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaMoškemu iz črevesa odstranili skoraj 15 kg blata!

Moškemu iz črevesa odstranili skoraj 15 kg blata!

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav se mnogi zavedajo, kako neprijetno je lahko pogosto zaprtje, pa se boste verjetno strinjali, da gre pri tej zgodbi za resnično ekstremen primer. Govorimo o tem, kar se je nedolgo tega zgodilo 23-letnemu Kitajcu, ki je bil v bolnišnico sprejet zaradi zelo hudih bolečin v trebušnem predelu, zaradi katerih je imel težave z govorom in celo z dihanjem. Ko so zdravniki opravili CT trebušnega predela, so namreč ugotovili, da se v njegovem črevesu zadržuje kar 13 kilogramov blata!

Črevo je bilo videti, kot da se bo vsak trenutek razpočilo

- Oglas -

Ostanki blata naj bi se v črevesu mladeniča s Kitajske kopičili več kot dve desetletji, torej praktično njegovo celotno življenje. Posledično je postalo njegovo črevo zelo vneto in močno razširjeno. Kot je povedal eden izmed zdravnikov, ki so izvedli operativni poseg, je bilo črevo videti, kot da se lahko vsak hip razpoči. Na srečo je stanje pacienta po operaciji, ki je trajala približno 3 ure, dobro. Kot vse kaže, ne bo imel težav z okrevanjem. Brez ustreznega zdravniškega posega pa bi lahko seveda ta mladi moški tudi umrl. 

Primer povezan s Hirschsprungovo boleznijo, ki prizadene predvsem moške

Razlog, zaradi katerega naj bi sploh prišlo do zadrževanja tolikšne količine blata v črevesu, je bila sicer v tem primeru Hirschsprungova bolezen. Gre za bolezen, ki naj bi bila dedna  in povezana z gensko mutacijo. Pogostejša je pri moških kot pri ženskah, prizadene pa predvsem debelo črevo, in sicer tako, da prepreči normalno premikanje blata skozenj. Dojenčkom, ki se rodijo s to boleznijo, manjkajo živci v mišicah debelega črevesa, zato pri njih pogosto ne pride do odvajanja blata v prvih 48 urah po rojstvu.

Preberite tudi: Kaj povzroča zaprtje? Odkrijte vzrok za počasno prebavo!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×