Zdravje & prehranaMoškemu iz črevesa odstranili skoraj 15 kg blata!

Moškemu iz črevesa odstranili skoraj 15 kg blata!

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav se mnogi zavedajo, kako neprijetno je lahko pogosto zaprtje, pa se boste verjetno strinjali, da gre pri tej zgodbi za resnično ekstremen primer. Govorimo o tem, kar se je nedolgo tega zgodilo 23-letnemu Kitajcu, ki je bil v bolnišnico sprejet zaradi zelo hudih bolečin v trebušnem predelu, zaradi katerih je imel težave z govorom in celo z dihanjem. Ko so zdravniki opravili CT trebušnega predela, so namreč ugotovili, da se v njegovem črevesu zadržuje kar 13 kilogramov blata!

Črevo je bilo videti, kot da se bo vsak trenutek razpočilo

- Oglas -

Ostanki blata naj bi se v črevesu mladeniča s Kitajske kopičili več kot dve desetletji, torej praktično njegovo celotno življenje. Posledično je postalo njegovo črevo zelo vneto in močno razširjeno. Kot je povedal eden izmed zdravnikov, ki so izvedli operativni poseg, je bilo črevo videti, kot da se lahko vsak hip razpoči. Na srečo je stanje pacienta po operaciji, ki je trajala približno 3 ure, dobro. Kot vse kaže, ne bo imel težav z okrevanjem. Brez ustreznega zdravniškega posega pa bi lahko seveda ta mladi moški tudi umrl. 

Primer povezan s Hirschsprungovo boleznijo, ki prizadene predvsem moške

Razlog, zaradi katerega naj bi sploh prišlo do zadrževanja tolikšne količine blata v črevesu, je bila sicer v tem primeru Hirschsprungova bolezen. Gre za bolezen, ki naj bi bila dedna  in povezana z gensko mutacijo. Pogostejša je pri moških kot pri ženskah, prizadene pa predvsem debelo črevo, in sicer tako, da prepreči normalno premikanje blata skozenj. Dojenčkom, ki se rodijo s to boleznijo, manjkajo živci v mišicah debelega črevesa, zato pri njih pogosto ne pride do odvajanja blata v prvih 48 urah po rojstvu.

Preberite tudi: Kaj povzroča zaprtje? Odkrijte vzrok za počasno prebavo!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×