Zdravje & prehranaMoramo beluše zares toplotno obdelati pred zaužitjem?

Moramo beluše zares toplotno obdelati pred zaužitjem?

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto se govori o tem, da je najbolj zdravo, če uživate presno sadje in zelenjavo. V večini primerov to zares drži, saj lahko toplotna obdelava uniči precej hranilnih snovi, predvsem vitaminov. Vendar pa to ne velja za vse vrste sadja in zelenjave.

- Oglas -

Včasih uživanje presnega sadja in zelenjave niti ni varno, spet drugič pa je to načeloma mogoče, a ni najboljša možnost. Tokrat se posvečamo belušem, ki so v pogovornem jeziku bolj znani kot šparglji. Jih lahko jeste surove ali je nujno, da jih prekuhate ali kako drugače toplotno obdelate?

Tudi surovi beluši so varni za zaužitje

Beluši za marsikoga predstavljajo vrhunec spomladanskih kulinaričnih dobrot. Uspevajo v večini delov Evrope, pa tudi na nekaterih predelih Azije in Afrike. Beluši vsebujejo veliko vode, posledično pa malo kalorij, zato so dobra izbira tudi za vse, ki ste na dieti. V beluših se nahaja ogromno koristnih vitaminov in mineralov, zaradi katerih je ta zelenjava znana po številnih blagodejnih učinkih na naše zdravje. Pri pripravi belušev lahko izbirate med različnimi možnostmi, običajno pa se prekuhavajo, pražijo ali dušijo, zelo okusni pa so tudi beluši, pripravljeni na žaru.

Večina ljudi pa niti ne pomisli na to, da bi lahko beluše zaužili tudi surove. Včasih pa se pojavi celo prepričanje, da so surovi beluši škodljivi, kar pa ne drži. Beluše lahko zaužijete tudi presne, pri čemer je smiselno uporabiti predvsem mlada stebelca, še bolje pa bo, če uporabite samo vršičke. Presne beluše lahko dodate smoothiejem, solatam in drugim jedem. Možnosti so praktično neomejene, vendar pa so beluši ena tistih redkih izjem, pri katerih je lahko toplotna obdelava bolj zdrava od zaužitja zelenjave v presni obliki.

- Oglas -

Šparglji ali beluši toplotna obdelava

Zakaj je toplotna obdelava boljša izbira?

Obstajata dva pomembna razloga, zaradi katerih je beluše pred zaužitjem najbolje toplotno obdelati. Prvi je ta, da je v beluših po toplotni obdelavi več antioksidantov. To so snovi, ki zavirajo delovanje prostih radikalov in njihov negativen vpliv na naš organizem. Preveliko število prostih radikalov lahko namreč privede do oksidativnega stresa, ki lahko vpliva na pojav mnogih resnih bolezni, med drugim celo raka. Če torej beluše uživate predvsem zato, ker so zdravi, jih je smiselno toplotno obdelati.

Razlog za toplotno obdelavo belušev pa ni le vaše zdravje, ampak tudi okus. Surovi beluši namreč nimajo tistega tipičnega okusa, po katerem so znani in ki ga mnogi obožujejo. Če se tudi sami prištevate mednje, vam surovi beluši verjetno ne bodo teknili tako zelo kot sicer. Na koncu pa je izbira seveda vaša. Ne glede na to, ali se odločite za surove ali toplotno obdelane beluše, boste s tem naredili nekaj dobrega za svoje zdravje. Obenem pa lahko takrat, ko se začnejo beluši pogosteje pojavljati v naših kuhinjah in na naših mizah, s prepričanostjo zatrdimo, da smo zares zakorakali v pomlad. Tudi občasni hladnejši dnevi nam tako ne morejo več uničiti veselja ob prebujajoči se naravi, ki nam nudi ogromno dobrot, koristnih za naše zdravje in dobro počutje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×