0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeMikroorganizmi se prilagajajo spremembam na zemlji

Mikroorganizmi se prilagajajo spremembam na zemlji

MORDA VAS ZANIMA

Študija skupnosti mikrobov namesto individualnih mikroorganizmov lahko pomaga znanstvenikom odgovoriti na temeljna vprašanja, kako se ekosistem odziva na klimatske spremembe ali onesnaženost.

- Oglas -

mikroorganizmiMorski mikroorganizmi so odgovorni kroženje za 99 % svetovnih plinov ter 50 % svetovne primarne proizvodnje. Glede na ključno vlogo, ki jo imajo morski mikroorganizmi pri ohranjanju življenja, je izredno pomembno razumeti, kakšen učinek ima zakisanost morja na mikroorganizme.

Če želimo imeti torej neko realno oceno, kako skupnosti mikroorganizmov vplivajo na okolje, je potrebno upoštevati vse interakcije med mikroorganizmi znotraj nekega ekosistema. To pa ni možno doseči s pregledom sprememb v genskih spremembah individualnih mikrobnih celic, kot se je to navadno delalo.

Zato je potrebno pregledati genske ekspresije celotne skupnosti teh mikrobov. Skupina znanstvenikov je takšno metodo že uporabila v Severnem morju, kjer je opazovala populacijo mikrobov in njihov odziv na povečano kislost morja. Skupina je nato ugotovila, da skupno povečanje v genih lahko pomaga celicam, da ohranijo konstantno pH vrednost znotraj same celice pod izredno stresnimi pogoji.

- Oglas -

Omenjena ekipa že načrtuje, da bo podoben preizkus izvedla v Arktičnem morju, saj so tam te skupnosti bolj krhke. Takšne raziskave pa lahko na koncu pripeljejo do odkritja, kako naše aktivnosti vplivajo na funkcije ekosistema. To pa je sedaj nujno, če želimo ohraniti kolikor toliko zdrav planet.

.

NAJNOVEJŠE