Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Ekologija & okoljeMikroorganizmi se prilagajajo spremembam na zemlji

Mikroorganizmi se prilagajajo spremembam na zemlji

MORDA VAS ZANIMA

Študija skupnosti mikrobov namesto individualnih mikroorganizmov lahko pomaga znanstvenikom odgovoriti na temeljna vprašanja, kako se ekosistem odziva na klimatske spremembe ali onesnaženost.

- Oglas -

Morski mikroorganizmi so odgovorni kroženje za 99 % svetovnih plinov ter 50 % svetovne primarne proizvodnje. Glede na ključno vlogo, ki jo imajo morski mikroorganizmi pri ohranjanju življenja, je izredno pomembno razumeti, kakšen učinek ima zakisanost morja na mikroorganizme.

Če želimo imeti torej neko realno oceno, kako skupnosti mikroorganizmov vplivajo na okolje, je potrebno upoštevati vse interakcije med mikroorganizmi znotraj nekega ekosistema. To pa ni možno doseči s pregledom sprememb v genskih spremembah individualnih mikrobnih celic, kot se je to navadno delalo.

Zato je potrebno pregledati genske ekspresije celotne skupnosti teh mikrobov. Skupina znanstvenikov je takšno metodo že uporabila v Severnem morju, kjer je opazovala populacijo mikrobov in njihov odziv na povečano kislost morja. Skupina je nato ugotovila, da skupno povečanje v genih lahko pomaga celicam, da ohranijo konstantno pH vrednost znotraj same celice pod izredno stresnimi pogoji.

Omenjena ekipa že načrtuje, da bo podoben preizkus izvedla v Arktičnem morju, saj so tam te skupnosti bolj krhke. Takšne raziskave pa lahko na koncu pripeljejo do odkritja, kako naše aktivnosti vplivajo na funkcije ekosistema. To pa je sedaj nujno, če želimo ohraniti kolikor toliko zdrav planet.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×