[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMigrenski dnevnik: koristna metoda za obvladovanje napadov migrene

Migrenski dnevnik: koristna metoda za obvladovanje napadov migrene

MORDA VAS ZANIMA

Migrenski napadi imajo pogosto izjemno negativen vpliv na kakovost življenja. Nemalokrat lahko praktično povsem onemogočijo vsakodnevne aktivnosti, saj je bolečina preprosto prehuda, da bi se lahko oseba osredotočila na kar koli drugega. Čeprav se je migrenskih napadov težko povsem znebiti, to na srečo še ne pomeni, da ni možno vsaj deloma vplivati na njihovo pogostost, čas trajanja in intenzivnost simptomov. Prvi korak pri tem je zagotovo boljše razumevanje okoliščin, ki spremljajo napade migrene. Pri tem vam je lahko v veliko pomoč vodenje posebnega »migrenskega dnevnika« …

- Oglas -

Prvi korak: beleženje intenzivnosti bolečine, trajanja in spremljajočih simptomov

Kako se torej lotiti pisanja? Cilj je seveda ta, da zberete čim več informacij o značilnostih samih migrenskih napadov, hkrati pa tudi o dejavnikih, ki bi lahko vplivali nanje. Strukturo lahko torej prilagodite svoji individualni situaciji, vendar je kljub temu dobro, da pri zasnovi »migrenskega dnevnika« sledite določenim splošnim načelom – oziroma da zabeležite določene informacije, ki bi bile lahko še posebej pomembne. Za začetek je vsekakor koristno, da zapišete, kako dolgo je trajal posamezni napad in kako intenzivna je bila bolečina v posameznih intervalih. Pri tem lahko na primer uporabljate lestvico od 1 do 10. Zabeležite si tudi, v katerem predelu natančno so bile bolečine najhujše, hkrati pa je koristno, da zabeležke dopolnite z informacijami o morebitnih pridruženih simptomih.

Migrenski napadi so lahko tesno povezani z mnogimi zunanjimi dejavniki …

Naslednji »razdelek« naj bo posvečen zunanjim dejavnikom, ki bi lahko vplivali na migrenski napad. Koristno je na primer lahko beleženje vremena – kako visoke so bile temperature, kakšna je bil zračni tlak ipd. Pri tem razdelku hkrati upoštevajte tudi nekoliko bolj osebne zunanje dejavnike. Ste bili morda neposredno pred migrenskim napadom izpostavljeni zelo močnim vonjem ali močni svetlobi? Se spomnite kakšnih drugih zunanjih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na razvoj migrene? Zapišite vse, česar se spomnite, četudi se na prvi pogled ne zdi posebej pomembno, saj se lahko povezave pokažejo šele čez čas. 

Migrena

Koristno tudi spremljanje prehrane, vnosa tekočine in zdravil

Priporočamo vam, da v migrenskem dnevniku spremljate tudi svoje prehranjevalne navade, še posebej pomembne pa so informacije, povezane z vnosom tekočine. Migrenski napadi so namreč nemalokrat tesno povezani z dehidracijo. Tako je vsekakor smiselno, da ste pozorni na to, koliko vode popijete. Hkrati vam svetujemo, da pri tej kategoriji beležite tudi morebitna zdravila, ki jih jemljete – tako tista, ki jih morda jemljete redno in že dolgo, kot zdravila, s katerimi si pomagate zgolj občasno.

Zapisujte tudi to, kako ste spali in kako stresno je vaše življenje

Med informacije, ki so še posebej pomembne za boljše razumevanje migrenskih napadov, pa lahko nedvomno uvrstimo tudi informacije, povezane s spanjem in stresnostjo življenja. Pogosto se namreč migrenski napadi pojavijo v nadpovprečno stresnih obdobjih ali v obdobjih, za katera je značilno pomanjkanje spanja.

- Oglas -

Analiza bo precej lažja s pomočjo aplikacije …

Za odkrivanje vzorcev bo seveda potrebna potrpežljivost. Vztrajnost se bo zagotovo obrestovala, saj boste postopoma precej bolje razumeli, kateri so tisti dejavniki, ki so še posebej problematični za vas. Vsak primer je namreč unikaten – in prav zato je lahko migrenski dnevnik tako koristen. Boljši vpogled v specifike vaših migrenskih napadov bo omogočil lažje izogibanje dejavnikom, ki bi lahko privedli do migrene. Še boljša izbira od klasičnega dnevnika, pisanega na roke, je sicer lahko uporaba posebnih aplikacij, namenjenih ljudem, ki trpijo za migrenami. Tako se vam ne bo treba ukvarjati z odkrivanjem vzorcev, saj bo aplikacija to naredila namesto vas. Tovrstna analiza bo seveda ponudila še precej natančnejši vpogled v naravo migrenskih napadov oziroma v potencialne povode zanje.

Preberite tudi: 6 naravnih rešitev za ublažitev migrene

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×