0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaLesni pepel: Kako ga koristno uporabiti?

Lesni pepel: Kako ga koristno uporabiti?

MORDA VAS ZANIMA

Ste vedeli, da se je lesni pepel pred davnimi časi uporabljal za celjenje ran, pa tudi za nego problematične kože? Prav tako so z njim delali tetovaže – Otzi, ki so ga odkrili v švicarskih Alpah in naj bi izviral iz okoli leta 3.300 pred našim štetjem, je imel na svoji koži kar 61 tetovaž, za katere je bil kot barvilo uporabljen pepel. Ta se je in se ponekod še vedno uporablja tudi pri pripravi nekaterih živil, na primer za specifično obdelavo oliv in za zorenje sira. Posamezni narodi pa so pepel v času pred hladilnicami in hladilniki uporabljali tudi za shranjevanje jajc, zelenjave in semen.

- Oglas -

Če se pozimi ogrevate s poleni, morate svojo peč ali kamin po vsaki uporabi očistiti lesnega pepela. Koliko se ga nabere, je odvisno predvsem od kakovosti polen, večinoma pa velja, da lahko dnevno ogrevanje vaše hiše poskrbi za dovolj pepela, da lahko z njim napolnite vsaj manjšo škatlo za čevlje. Nikar ga ne zavrzite – pepel ni odpadek, temveč koristna stvar! Preberite, kako ga lahko uporabite tako na vrtu kot v hiši.

Lesni pepel ima bogato zgodovino uporabe

Zaradi črne barve so v starem Egiptu in Rimu ženske pepel uporabljale namesto črtala za oči in kot barvilo za obrvi ter tudi za nego las. S pepelom so se s kože odstranjevali tudi madeži, ki jih je za seboj pustila barva za lase. Marsikatera ženska se bo spomnila, da so v naših frizerskih salonih še v osemdesetih letih, torej zgolj štiri desetletja nazaj, po barvanju kožo ob lasišču zdrgnili s cigaretnim pepelom – verjetno je bil ta bolj pri roki kot lesni pepel.

Vsestransko uporaben tudi v kuhinji

Lesni pepel so nekoč uporabljali tudi za izdelavo mil in čistil. Tudi danes lahko pepel namočite v vodi, da nastane lug, tega pa nato zmešate z maščobo in skuhate v milo. Če kljub naklonjenosti do naravne kozmetike nimate veselja za takšno domačo izdelavo, lahko naravno kozmetiko z ogljem ali pepelom tudi kupite v specializiranih prodajalnah, pepel pa uporabite na drug način. In zakaj je to tako zaželeno? Ker lahko z njim poskrbite za marsikatero težavo doma oziroma na vrtu. Lesni pepel je namreč bogat s kalijem, kalcijem, magnezijem in še marsičim, kar lahko dobro izkoristite – in ostanete povsem »eko«.

- Oglas -
Lesni pepel uporaba

Lesni pepel hranite v zaprti posodi

Preden ga začnete uporabljati, zgolj še svarilo. Pepel hranite v pokritem kovinskem zabojniku, da ga ne bo raznašal veter, ter v prostoru, kjer ni gorljivih stvari – najbolje bo, da imate zabojnik postavljen nekje zunaj, proč od hitro vnetljivih materialov, na primer listja. Četudi se ob čiščenju peči oziroma kamina zdi, da je pepel hladen in so vsi delci popolnoma ugasli, namreč ni vedno tako. Tudi po več dneh lahko še vedno pride do vžiga tlečega delca, ki ste ga spregledali.

1. Preprečite zdrse in padce

Poledenele ceste in pešpoti v sodobnem času radi posipamo s soljo, ki pa je do mnogih površin izjemno agresivna, prav tako pa škoduje prsti, rastlinam in tačkam živali. Starejši se gotovo še spomnijo, da se je nekoč za boj z ledom in zagotavljanje boljšega trenja s tlemi uporabljal pepel. Treba ga je le posuti po dovozu ali stopnišču do vhoda, pa bo vaš korak bolj gotov, drselo pa ne bo niti pod pnevmatikami avtomobila. Morda je res, da bo estetski učinek vašega doma nekoliko prizadet, saj bo snežna belina postala umazano siva, vendar gre resnično zgolj za estetiko – lesni pepel ni škodljiva umazanija, temveč naraven odpadek, ki v okolju ne povzroča škode, temveč je zanj celo koristen.

2. Očistite steklo in avtomobilske luči

Na kaminskem vložku ali »gašperčku« se steklo hitro umaže zaradi dima in saj. Da bi ga očistili, ne potrebujete pršila s kupljenim čistilom za stekla. Povsem dovolj bo, da vlažno krpo namočite v pepel in steklo zdrgnete s krožnimi gibi. Presenečeni boste, kako je mogoče z nečim tako črnim, kot je pepel, poskrbeti za sijaj in čistočo. Z enako »polirno kremo« lahko zdrgnete tudi avtomobilske luči, ki so izgubile nekaj svojega sijaja.

3. Očistite kovine

Nekoč so pasto iz pepela in malo vode uporabljali za čiščenje srebrnega oziroma posrebrenega jedilnega pribora. Danes pri mizi verjetno le malokdo uporablja srebrnino, pasta iz pepela in malo vode pa je še vedno priročna. Zmešajte pepel z nekaj kapljicami vode, uporabite gobico, in brez težav boste poskrbeli za odstranjevanje madežev in za sijaj na večini kovinskih površin. Ne le da vam ne bo treba poseči po kemikalijah za čiščenje, temveč tudi ne bo nevarnosti, da bi prišlo do poškodb na kovini zaradi preveč agresivnega ali preveč abrazivnega sredstva.

- Oglas -

4. Preprečite rast alg

Imate pri svoji hiši ribnik? Potem čez zimo shranite pepel in ga uporabite poleti. V času najhujše vročine, ko se bodo hotele v vašem ribniku namnožiti alge, bo dovolj, da ga vodi dodate zgolj nekaj žlic. S tem jo boste oskrbeli z dovolj kalija, da bodo bolje kot alge uspevale druge vodne rastline.

Uporaba lesnega pepela

5. Poskrbite za paradižnike in trto

Ko bo ponovno čas za sajenje poletnih vrtnih sadik, vam lahko pride shranjen lesni pepel še kako prav. Z njim lahko spodbudite rast marsikatere rastline, ki ima rada kalcij – na primer paradižnikov. Najbolje je, da pest pepela dodate že v jamico, v katero boste zasadili sadiko, nato pa ga v rednih intervalih dodajate tudi pozneje, torej tudi med cvetenjem in zorenjem plodov, saj tako ne bo prihajalo do gnitja. Enako koristen je pepel v zimskih in pomladnih mesecih tudi kot »gnojilo« za vinsko trto in še mnoge druge rastline.

6. Naredite boljši kompost

Lesni pepel je odličen za izboljšanje domačega komposta, saj vsebuje mnogo elementov, ki so bistveni za kakovostno prst. Drugim odpadkom, torej organskim odpadkom iz gospodinjstva in z vrta, tako zelenim kot lesnim, ga dodajajte zmerno. Najbolje je, da vsako novo plast v kompostniku zmerno posujete, tako kot bi na primer malo bolj obilno pomokali testo pred valjanjem.

7. Spremenite pH-vrednost prsti

Imate težave z neprimerno pH-vrednostjo prsti zelenice ali vrta? Pepel je odličen način, da dvignete pH-vrednost in prst spremenite iz kisle v alkalno. (Bodite pozorni, da ga uporabljate pri prsti, kjer rastejo rastline, ki ne potrebujejo kisle zemlje, na primer ameriške borovnice, azaleje, rododendroni in nekateri iglavci.) Ker se lesni pepel odlično topi v vodi, lahko pH-vrednost z njegovo pomočjo dvignete celo hitreje kot z nekaterimi kupljenimi kemičnimi sredstvi. Najbolje je, da pepel vmešate v svežo prst in jo dodate k rastlinam, nato pa jo poškropite z vodo, da veter pepela ne bo dvigoval na same rastline oziroma njihove liste.

8. Znebite se polžev

Kadar imate v vrtu težave s polži in lazarji, si lahko ravno tako pomagate s pepelom. Natrosite ga okoli rastlin, ki jih ti škodljivci še posebej z veseljem uničujejo, pa jih boste učinkovito odgnali od njih.

9. Odstranite madeže olja

Ste imeli na asfaltu, betonu ali kamnitih tleh pred hišo parkiran avtomobil, iz tega pa je izteklo olje? Tako manjše kot nekoliko večje madeže lahko učinkovito in na naraven način odstranite s pomočjo pepela. Najprej poskrbite za osebno zaščito oziroma si nadenite masko prek nosu in ust, da pepela ne boste vdihavali. Nato ga potresite po madežu, da vsrka olje. Postopek nekajkrat ponovite, da boste odstranili madež v celoti, pa pepel vtrite v površino s pomočjo sirkove krtače ali metle.

10. Preženite mravlje in zaščitite čebelnjak

Mravlje so v vrtu koristne živali, neprijetno pa je, kadar si naredijo mravljišča ravno na tistem delu vaše zelenice, kjer imate otroška igrala. Nobene potrebe ni, da bi družino mravelj zatrli, koristno pa bo, če ji nakažete, da je prišel čas, da se preseli. Na vrh mravljišča stresite lesni pepel in marljivim žuželkam bo hitro dovolj neprijetno, da se bodo odločile prestaviti svoje domovanje na bolj prijetno lokacijo. Podobno ravnajte, kadar mravlje nadlegujejo vaše čebele. Okoli čebelnjaka stresite dovolj pepela, da se bodo mravlje odločile, da ne želijo več riniti do čebelnjaka.

11. Znebite se smradu in bolh pri živalih

Mačke in psi se včasih s potepa vrnejo precej umazani in neprijetnega vonja. Da bi se umazanije in smradu znebili, se lahko povaljajo v lesnem pepelu. Res je, da bodo imeli potem nekaj časa siv kožušček in vonj po pepelu, a to je bolje kot marsikateri drug vonj. Hkrati bo pepel poskrbel tudi za odstranitev bolh. Z enakim veseljem se bodo v prašni »kopeli« občasno povaljali tudi piščanci in celo purani, še zlasti takrat, kadar imajo težave z zajedavci. In nikar ne skrbite, če vaše živali pri »kopanju« nekaj pepela tudi zaužijejo – lesni pepel se dodaja živalskim krmilom oziroma hrani za ljubljenčke, tako da s tem ni težav. (Pravzaprav lahko nekaj pepela med domačo krmo za perutnino vmešate tudi sami.)

NAJNOVEJŠE