Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Vrt & VrtnarjenjeKaj pesti moje orhideje?

Kaj pesti moje orhideje?

MORDA VAS ZANIMA

Orhideje so čudovite rastline, ki veščim ne predstavljajo težav pri negi, marsikdo pa vseeno naleti na težave. Poglejmo si odgovore na nekaj najpogostejših težav.

Ali so listi nagubani?

- Oglas -

DA. Orhideja potrebuje ali več ali manj vode. Če niste prepričani, kaj je prav, poglejte korenine. Če so bele, potrebuje več vode. Če so uvele in se zdijo brez življenja, jih pristrizite in orhidejo presadite.

NE, so pa na njih črne lise. To je znak bolezni korenin, ki jo povzroča gliva. Uporabiti bo treba sredstvo za zatiranje gliv, morebiti tudi večkrat. Če je prizadeti del večji, ga je treba odstraniti in biti pri tem pazljiv, da ne okužimo preostanka rastline.

Se popki obarvajo rumeno ali odpadajo?

DA. Težavo lahko povzroči veliko dejavnikov, na primer to, da postane rastlina med enim in drugim zalivanjem preveč suha, da je izpostavljena prevelikim temperaturnim nihanjem, da so v zraku njej neprijetne kemikalije, da je pretirano zalita ali pa nima dovolj svetlobe. Razmislite o tem, kateri razlog bi bil lahko najbolj verjeten, ter ga odpravite. Če ne pomaga, odpravite naslednjega in tako naprej.

NE, a orhideja vseeno noče zacveteti. To običajno pomeni, da ima premalo svetlobe ali slab koreninski sistem, da je prekomerno zalita ali pa preprosto potrebuje presaditev v svežo prst z dovolj hranili.

Je orhideja odcvetela in je steblo še vedno videti sveže?

- Oglas -

DA. Tudi po tem, ko cvetovi odpadejo, lahko steblo ostane sveže in živo, česar se velja razveseliti. Na njem bodo verjetno pognali novi listi in novi cvetovi, zato ga nikar ne odrežite.

NE, videti je, da steblo propada. To pomeni, da ga je treba odrezati nad prvim kolenom.

So se listi obarvali rumeno

DA. Težavo lahko povzroči prekomerno zalivanje, še pogosteje pa neposredna izpostavljenost sončnim žarkom. Orhideje potrebujejo dosti svetlobe, vendar ne marajo biti na soncu, zato je predvsem postavitev na okenske police oken, obrnjenih proti jugu, problematična. Orhidejo prestavite na drugo mesto.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×