0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeKaj pesti moje orhideje?

Kaj pesti moje orhideje?

MORDA VAS ZANIMA

Orhideje so čudovite rastline, ki veščim ne predstavljajo težav pri negi, marsikdo pa vseeno naleti na težave. Poglejmo si odgovore na nekaj najpogostejših težav.

- Oglas -

Ali so listi nagubani?

DA. Orhideja potrebuje ali več ali manj vode. Če niste prepričani, kaj je prav, poglejte korenine. Če so bele, potrebuje več vode. Če so uvele in se zdijo brez življenja, jih pristrizite in orhidejo presadite.

NE, so pa na njih črne lise. To je znak bolezni korenin, ki jo povzroča gliva. Uporabiti bo treba sredstvo za zatiranje gliv, morebiti tudi večkrat. Če je prizadeti del večji, ga je treba odstraniti in biti pri tem pazljiv, da ne okužimo preostanka rastline.

Se popki obarvajo rumeno ali odpadajo?

DA. Težavo lahko povzroči veliko dejavnikov, na primer to, da postane rastlina med enim in drugim zalivanjem preveč suha, da je izpostavljena prevelikim temperaturnim nihanjem, da so v zraku njej neprijetne kemikalije, da je pretirano zalita ali pa nima dovolj svetlobe. Razmislite o tem, kateri razlog bi bil lahko najbolj verjeten, ter ga odpravite. Če ne pomaga, odpravite naslednjega in tako naprej.

- Oglas -

NE, a orhideja vseeno noče zacveteti. To običajno pomeni, da ima premalo svetlobe ali slab koreninski sistem, da je prekomerno zalita ali pa preprosto potrebuje presaditev v svežo prst z dovolj hranili.

Je orhideja odcvetela in je steblo še vedno videti sveže?

DA. Tudi po tem, ko cvetovi odpadejo, lahko steblo ostane sveže in živo, česar se velja razveseliti. Na njem bodo verjetno pognali novi listi in novi cvetovi, zato ga nikar ne odrežite.

NE, videti je, da steblo propada. To pomeni, da ga je treba odrezati nad prvim kolenom.

So se listi obarvali rumeno

DA. Težavo lahko povzroči prekomerno zalivanje, še pogosteje pa neposredna izpostavljenost sončnim žarkom. Orhideje potrebujejo dosti svetlobe, vendar ne marajo biti na soncu, zato je predvsem postavitev na okenske police oken, obrnjenih proti jugu, problematična. Orhidejo prestavite na drugo mesto.

.

NAJNOVEJŠE