Lasje nam veliko povedo o zdravstvenem stanju

  Srčni infarkt je mogoče napovedati že mesece, preden se zgodi, na to vas opozorijo vaši lasje.

  Naše telo nam vedno, kadar je kaj narobe, pošilja signale, včasih celo več mesecev preden se kaj zgodi.

  Obstaja veliko bolezni, ki se odražajo tudi s spremembami na vaših laseh. Če imate npr. v laseh visoko raven stresnega hormona (kortizola), pri vas obstaja precejšnja možnost, da vas bo v prihodnjih mesecih doletel srčni infarkt.

  Lasje in infarkt

  Stres je povzročitelj srčnega infarkta

  Skupina kanadskih raziskovalcev se je ukvarjala s povezavo stresa na delovnem mestu in težav v zakonskih zvezah s tveganjem za bolezni srca in ožilja. Ugotovili so, da povečana raven stresa lahko povzroči težave s srcem, s pomočjo analize naših las pa lahko čas, ko bodo težave nastopile, precej natančno napovemo.

  Navadno se raven kortizola meri z analizo krvi, urina in sline, vendar pa po mnenju profesorjev Stana Van Minda in Gideona Korana in univerze Western Ontario te analize pokažejo samo raven kortizola v tistem hipu, ničesar pa nam ne povejo o obdobju pred tem. Z lasmi pa je drugače.

  V laseh informacije o našem preteklem zdravstvenem stanju

  Lasje povprečno zrastejo za en centimeter v enem mesecu, kar pomeni, da 12 cm dolg pramen las v sebi skriva precej natančne informacije o tem, kaj se je z nami dogajalo v preteklem letu. Trditev temelji na študiji, ki se je ukvarjala s primerjavo vzorcev las 56 ljudi, ki so doživeli srčni napad in tistimi, ki srčnega napada niso doživeli. Rezultati so pokazali, da bi se dalo z rednim analiziranjem naših las srčni napad precej natančno predvideti in s pravočasnim ukrepanjem morda celo preprečiti.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte