Zdravje & prehranaLasje nam veliko povedo o zdravstvenem stanju

Lasje nam veliko povedo o zdravstvenem stanju

MORDA VAS ZANIMA

Srčni infarkt je mogoče napovedati že mesece, preden se zgodi, na to vas opozorijo vaši lasje.

- Oglas -

Naše telo nam vedno, kadar je kaj narobe, pošilja signale, včasih celo več mesecev preden se kaj zgodi.

Obstaja veliko bolezni, ki se odražajo tudi s spremembami na vaših laseh. Če imate npr. v laseh visoko raven stresnega hormona (kortizola), pri vas obstaja precejšnja možnost, da vas bo v prihodnjih mesecih doletel srčni infarkt.

Lasje in infarkt

Stres je povzročitelj srčnega infarkta

Skupina kanadskih raziskovalcev se je ukvarjala s povezavo stresa na delovnem mestu in težav v zakonskih zvezah s tveganjem za bolezni srca in ožilja. Ugotovili so, da povečana raven stresa lahko povzroči težave s srcem, s pomočjo analize naših las pa lahko čas, ko bodo težave nastopile, precej natančno napovemo.

- Oglas -

Navadno se raven kortizola meri z analizo krvi, urina in sline, vendar pa po mnenju profesorjev Stana Van Minda in Gideona Korana in univerze Western Ontario te analize pokažejo samo raven kortizola v tistem hipu, ničesar pa nam ne povejo o obdobju pred tem. Z lasmi pa je drugače.

V laseh informacije o našem preteklem zdravstvenem stanju

Lasje povprečno zrastejo za en centimeter v enem mesecu, kar pomeni, da 12 cm dolg pramen las v sebi skriva precej natančne informacije o tem, kaj se je z nami dogajalo v preteklem letu. Trditev temelji na študiji, ki se je ukvarjala s primerjavo vzorcev las 56 ljudi, ki so doživeli srčni napad in tistimi, ki srčnega napada niso doživeli. Rezultati so pokazali, da bi se dalo z rednim analiziranjem naših las srčni napad precej natančno predvideti in s pravočasnim ukrepanjem morda celo preprečiti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×