Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Dom & energijaKuhinjski trik: nabrusite nože kar s pomočjo skodelice!

Kuhinjski trik: nabrusite nože kar s pomočjo skodelice!

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste se že kdaj znašli v situaciji, ko je bilo treba nujno nabrusiti kuhinjski nož, saj je bil že povsem top, vendar pri roki niste imeli posebnega pripomočka za to nalogo. Čeprav se lahko seveda poškodujemo tudi z dobro nabrušenim nožem, je uporaba nenabrušenega noža v resnici precej nevarnejša, še posebej če režemo zelo trda živila, na primer buče ali sladki krompir.

- Oglas -

Če nož ni dobro nabrušen, je namreč običajno potreben precej močnejši pritisk, posledično pa se lahko nož hitro izmakne. Od tu do poškodbe, ki bi jo bilo mogoče precej enostavno preprečiti, pa nato ni več daleč. Tako je vsekakor pomembno, da skrbite za to, da so vaši noži dobro nabrušeni – oziroma da si priskrbite profesionalni pripomoček za brušenje nožev. Če se vam kljub temu zgodi, da pri sebi nimate tovrstnega pripomočka, pa je dobro poznati trik, ki vam omogoča, da nože nabrusite tudi brez njega …

Navodila za brušenje nožev s keramično skodelico

Večina ljudi žal ne pozna tega preprostega, zelo uporabnega trika za brušenje kuhinjskih nožev, pri katerem lahko pripomoček za brušenje nožev nadomestimo kar s keramično skodelico. To je tako informacija, ki si jo je vsekakor vredno zapomniti. Za brušenje boste torej potrebovali skodelico, ki jo sicer uporabljate za pitje kave ali čaja. Ob tem naj opozorimo, da ni vseeno, kakšno skodelico uporabite. Izberite skodelico z močnim, nekoliko debelejšim ročajem, saj bo potreben trden oprijem. Izognite se torej manjšim oziroma bolj občutljivim skodelicam s tankim, delikatnim ročajem, ki jih je mogoče zlahka poškodovati – pri tem pa lahko seveda poškodujete tudi sebe.

Skodelico obrnite na glavo, saj si boste pri brušenju pomagali s spodnjim robom, katerega tekstura je običajno nekoliko bolj groba. Ob spodnji rob skodelice nato prislonite nož, ki ga želite nabrusiti, in sicer pod kotom 45 stopinj. Skodelico zgrabite za ročaj in jo potiskajte proti podlagi. Oprijem naj bo čim bolj trden, podobno pa seveda velja tudi za oprijem noža. Nato začnite brusiti, in sicer tako, da z eno stranjo rezila trikrat potegnete proti dnu skodelice, kot bi uporabljali klasični brusilnik nožev. Pri tem pazite, da boste vseskozi ohranjali kot 45 stopinj.

Postopek nato ponovite še na drugi strani rezila. Ko končate, nož obrnite tako, da boste lahko ponovno nabrusili prvo stran rezila. Tokrat bosta dovolj dva potega. Brušenje ponovno ponovite na drugi strani, nato pa sledi še en cikel z enim samim potegom na obeh straneh. Na koncu nož previdno zbrišite, da odstranite drobce, ki so se odkrušili med brušenjem. Pri tem uporabite čisto, rahlo vlažno krpo. Tako – vaš nož je zdaj dobro nabrušen in pripravljen na uporabo. Rezultat sicer najverjetneje ne bo takšen, kot če bi uporabili običajni brusilnik nožev, vendar bo nož zagotovo nabrušen neprimerljivo bolje, kot je bil pred tem.

Ne pozabite na štetje potegov, obenem pa poskrbite za enakomeren pritisk

- Oglas -

Zelo pomembno je, da natančno upoštevate zgoraj opisani postopek, še posebej metodo 3 – 2 – 1. Če boste brusili brez štetja potegov, nož na koncu ne bo enakomerno nabrušen – ena stran rezila bo tako precej bolj topa kot druga, rezilo pa se lahko začne celo upogibati. To seveda ne velja zgolj za »zasilno« brušenje nožev s pomočjo keramičnih skodelic, ampak morate biti na število potegov pozorni tudi pri uporabi klasičnega brusilnika nožev. Hkrati pa pazite tudi na to, da bo pritisk med brušenjem vseskozi čim bolj enakomeren.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×