0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana15-dnevni izziv za lažje spopadanje s tesnobo

15-dnevni izziv za lažje spopadanje s tesnobo

MORDA VAS ZANIMA

Opažate, da ste v zadnjem času precej bolj nemirni oziroma tesnobni kot običajno? Predlagamo vam preprost 15-dnevni izziv, ki vam bo pomagal pri spopadanju z neprijetnimi občutki in strahovi. Zaporedje dni/dejavnosti lahko prosto prilagajate svojemu urniku oziroma količini časa, ki ga imate tisti dan na voljo.  

- Oglas -

1. Namenite vsaj 15 minut zmerni kardiovadbi

Aerobna oziroma kardiovadba velja za enega najboljših naravnih načinov spopadanja s stresom in s tesnobo. To je posledica povečane količine endorfinov, ki se sproščajo med tovrstnimi aktivnostmi.

2. Za en dan se odpovejte sladkorju 

Čeprav se vam morda zdi, da vam sladkarije pomagajo pri spopadanju s stresom, je učinek povsem nasproten. Sladkor namreč prispeva k anksioznosti.

3. Uživajte v družbi štirinožnega kosmatinca

Druženje z živalmi je lahko izjemno terapevtsko. Na ta dan posvetite čim več pozornosti svojemu štirinožnemu prijatelju – če ga nimate, lahko na primer povprašate prijatelje, ali lahko peljete na sprehod njihovega psa, ali pa morda razmislite o občasnem prostovoljnem delu v zavetišču.

- Oglas -

4. Izkoristite moč aromaterapije

Priskrbite si eterična olja s pomiritvenim učinkom – npr. sivkino – in uživajte v blagodejnih učinkih aromaterapije. Olje lahko denimo dodate kopeli, ga uporabite v difuzorju ali pa ga popršite po posteljnini.

5. Priskrbite si protistresno žogico

Protistresna žogica za stiskanje je preprost pripomoček, ki je lahko presenetljivo koristen za lajšanje občutkov tesnobe. Če je še nimate, je skrajni čas, da si jo priskrbite.

Protistresna žogica

6. Vzemite si čas zase

Četudi gre zgolj za nekaj minut na dan, je pomembno, da si znate vzeti čas, ki je namenjen samo vam. Naj bo ta dan »vaja«, ki vam bo pomagala, da si boste znali tudi v prihodnje izboriti trenutke, ki bodo samo vaši. Občutek tesnobe bo tako zagotovo precej manjši.

7. Zapišite svoje skrbi

Poskušajte ubesediti tisto, zaradi česar ste tesnobni. Presenečeni boste nad tem, kako osvobajajoče je lahko to, da svoje skrbi spravite na list papirja.

8. Posvetite čas nečemu, v čemer ste dobri

Posvečanje pozornosti nečemu, kar vam gre resnično dobro od rok, bo vsaj za krajši čas preusmerilo vašo pozornost stran od tesnobnih misli in občutkov.

- Oglas -

9. Pokličite prijatelja

Pogovor z nekom, ki mu zaupate, je lahko izjemno koristen v boju z anksioznostjo. Naj bo to dan, ko pokličete prijatelja ali mu napišete sporočilo.

10. Osredotočite se na sedanji trenutek

Na ta dan se čim večkrat opomnite, da vaše skrbi, povezane s prihodnostjo, niso nekaj, kar bi se že zgodilo – da živite tukaj in zdaj, ne v prihodnosti.

11. Preživite vsaj 20 minut v naravi

Narava ima lahko izjemno blagodejen vpliv na naše duševno zdravje. Preživljanje časa v naravi je pogosto še posebej koristno za ljudi, ki so tesnobni.

12. Vzemite si odmor od družbenih omrežij

Poskušajte se vsaj za en dan povsem odklopiti od družbenih omrežij. Najverjetneje boste opazili, da ste precej manj nemirni kot običajno.

13. Bodite kreativni

Za umetniško ustvarjanje ne potrebujete talenta ali obilice znanja. Poiščite dejavnost, ki vam bo omogočila, da izrazite svoje občutke in ustvarite nekaj povsem unikatnega.

14. Poskrbite za dovolj spanja

Zagotovo je zelo pomembno, da poskušate vedno skrbeti za to, da imate dovolj časa za spanje – med drugim tudi zato, ker lahko s tem ublažite tesnobne občutke. Če ste zadnje čase nekoliko zanemarili tovrstna opozorila, je čas, da si rezervirate dan, ko se boste poskušali zares dobro naspati. Ko boste videli, koliko bolje se počutite, boste najverjetneje tudi v prihodnje bolj pozorni na kakovosten spanec.

15. Pazite, da boste popili dovolj vode

Poskrbite, da bo vnos tekočine na ta dan zares zadosten. Če ste dehidrirani, so namreč simptomi, povezani s tesnobo, še toliko intenzivnejši.

.

NAJNOVEJŠE