Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaKrvna skupina ključ do bolezni srca?

Krvna skupina ključ do bolezni srca?

MORDA VAS ZANIMA

Iz Washingtona poročajo, da naše krvne skupine sporočajo veliko več o nas kot smo si prej mislili. Že dolgo časa je priljubljeno prehranjevanje po ključu krvnih skupin, celo osebnostne lastnosti se menda da pripisati določeni krvni skupini. Zdaj lahko s pomočjo krvne skupine ugotovite tudi velikost tveganja za bolezni srca in ožilja.

- Oglas -

Na Japonskem, v Koreji in številnih drugih vzhodnoazijskih državah verjamejo, da krvna skupina pove več o človeku kot si mislimo. Skupina A naj bi bila odkrita in trmasta, skupina B strastna in sebična, AB družabna in kritična, O pa optimistična in arogantna. Če je v tem kaj resnice, presodite sami tukaj. Tokrat vam bomo več povedali o študiji, ki naj bi krvne skupine povezovala z boleznimi srca in ožilja.

Srce

Tveganje

Na Harvardu so namreč ugotovili, da imajo ljudje s skupinama A in B več možnosti za težje bolezni srca in ožilja, medtem ko ima najredkejša skupina AB več možnosti za manjše tegobe srca. Skupina O je pri vsem tem najmanj obremenjena. Raziskovalci so razkrili, da imajo ljudje s krvno skupino AB 23% več možnosti, da trpijo zaradi bolezni srca, medtem ko se skupini B tveganje poveča za 11%, in skupini A za 5%.

Ljudje s krvno skupino O imajo v krvi namreč snov, ki pomaga razgrajevati krvne strdke in izboljšuje krvi pretok. Ameriško združenje za srce je podalo tudi izjavo glede novih ugotovitev. “Ljudje sicer ne morejo spremeniti svoje krvne skupine, vendar pa lahko naše ugotovitve pomagajo zdravnikom bolje razumeti, pri kom je tveganje za razvoj bolezni srca večje,” je povedal vodilni raziskovalec profesor Lu Qi, s Harvardske šole za varovanje zdravja v Bostonu. “Poznati svojo krvno skupino je enako priporočljivo kot poznanje nivoja holesterola ali številke, ki določajo vaš krvni pritisk. Če veste, da ste v večji nevarnosti, lahko zmanjšate tveganje z zdravim načinom življenja, kvalitetnim prehranjevanjem, gibanjem in opuščanjem kajenja, “je dejal Qi. Ugotovitve temeljijo na analizi dveh velikih študijah glede zdravja in ameriškega načina življenja.

Škodovanje arterijam

- Oglas -

V študiji so primerjali krvne skupine in pojavnost bolezni srca, vendar niso analizirali kompleksnih bioloških mehanizmov, ki so vpleteni. Dokazano je, da je krvna skupina povezana z višjimi stopnjami “slabega” holesterola lipoproteinov nizke gostote, kar je bolj verjetno, da maši arterije. Znanstveniki so povedali, da je krvna skupina AB povezana z vnetjem, ki prav tako igra pomembno vlogo pri škodovanju arterijam. Strokovnjaki opozarjajo, da medtem ko lahko krvna skupina O nudi zaščito pred težavami s srcem, krvna skupina sama ne more delovati blažilno za druge dejavnike, ki so povezani z boleznimi srca in ožilja.

Nova študija je vključevala okoli 90.000 moških in žensk v dveh opazovalnih zdravstvenih raziskavah, ki pokrivajo več kot 20 let. Raziskovalci so upoštevali starost in druge dejavnike, kot so prehrana, pitje in družinska anamneza srčnih napadov, ki bi lahko prispevali k bolezni. Čeprav študija ni preučila, kako lahko krvna skupina vpliva na tveganje za srčno bolezen, je pokazala nekatere značilnosti različnih krvnih skupin, ki bi lahko bile pomemben dejavnik.

Prejšnji članekOčistimo težke kovine iz telesa
Naslednji članekTežava s soljo

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×