0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKostanjev mousse Alenke Košir

Kostanjev mousse Alenke Košir

MORDA VAS ZANIMA

Alenka Košir, priljubljena športna vaditeljica in prehranska svetovalka, nas vedno znova navdihuje s svojimi svežimi, preprostimi in vedno nadvse privlačnimi kulinaričnimi idejami. Zaupala nam je božanski recept za kostanjev mousse, povprašali pa smo jo tudi za nekaj jesenskih prehranskih nasvetov.

- Oglas -
Alenka Košir

Kateri jesenski darovi narave so vam najbolj pri srcu – se ponje odpravite tudi v naravo in kaj najraje pripravite iz njih?

Zelo mi je pri srcu kostanj, ki sem ga rada nabirala že kot otrok s starši. Doma smo ga kuhali in tudi pekli v ponvi, ki jo je oči posebej za to preluknjal, da je bil učinek pečenja podoben kot na žaru. Poleg kuhanja in pečenja pa iz kostanja rada pripravim mousse.

Za vas so super živila sveža zelenjava in sadje lokalnega izvora. Katere so tiste jesenske bombice zdravja, ki bi jih morali redno vključevati na svoj krožnik jeseni?

Poleg kostanja in gob jeseni ne smemo pozabiti na buče in seveda jabolka. Saj veste: »Eno jabolko na dan, prežene zdravnika stran.« Moji otroci imajo zelo radi čežano. Kar nam ostane, jo zamrznem. Super zajtrk, ki mi ga je velikokrat pripravila moja mami, je tudi, če samo naribate jabolko in mu dodate nekaj lešnikov ter kakšen zdrobljen piškot. Pa jabolčni in slivov kompot, seveda.

Kaj jeseni najraje pripravite za svoje otroke, da se lažje spopadajo z začetkom šole in učenjem? Je treba hrano za večje oziroma nove miselne napore prilagoditi?

V večini naše jedilnike prilagajam glede na obdobje živil. Tako da vedno uporabljamo predvsem sezonska živila oziroma to, kar je takrat na voljo. Slovenija je še vedno zelo rodovitna, tako da lahko pripravimo zelo hranilne obroke iz živil, ki izhajajo iz naše okolice. Tega se držimo skozi vse leto in ne samo jeseni, ko se začne šola.

- Oglas -

Ali radi pripravljate tudi svojo ozimnico? S čim brez izjeme založite police za zimo?

Vsako leto pripravim različne marmelade: jagodno, slivovo, marelično in borovničevo. Večinoma pri pripravi marmelad uporabim manj sladkorja, kot so ga uporabljale naše mame, in kljub temu so marmelade obstojne. Prav tako zmrznem maline in borovnice ter posušim jabolka. Od zelenjave običajno zmrznem stročji fižol in naredim manjše paketke jušne zelenjave. Naredim tudi paradižnikovo polivko. To je nekako moja klasika.

Vaša najljubša sladka jesenska pregreha?

Zelo rada imam slivovo marmelado in jabolčno pito po receptu družinske prijateljice Angelce.

Kostanjev Mousse

KOSTANJEV MOUSSE

Sestavine:

  • 100 g kuhanega kostanja,
  • 200 ml sladke smetane,
  • 2 rumenjaka,
  • 2 žlici sladkorja,
  • 1 čajna žlička ruma,
  • ščepec soli.

Priprava:

- Oglas -

Penasto umešamo rumenjaka, sladkor in sol. Zavremo sladko smetano in vmešamo zmes rumenjakov. Neprestano mešamo, da se smetana malenkost gosti (2–3 minute). Dodamo kuhan kostanj in rum ter vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Kremo razporedimo po kozarcih in postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri. Dekoriramo s sladko smetano in naribano črno čokolado. Naj vam tekne.

Preberite tudi: Kostanj za zdravje in jesenske kulinarične užitke

.

NAJNOVEJŠE