fbpx
Domov Živali Koliko spanja potrebujejo psi?

Koliko spanja potrebujejo psi?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Mnogi skrbniki psov se sprašujejo, ali je količina spanja pri njihovem štirinožnem prijatelju normalna. Nekateri so prepričani, da njihov pes spi mnogo preveč, spet druge skrbi, da psu primanjkuje spanca. Koliko spanja torej psi v povprečju potrebujejo in kateri dejavniki imajo največji vpliv na odstopanja?

Koliko spanja potrebuje pes

Količina spanja močno odvisna od starosti psa

Podobno kot dojenčki tudi pasji mladiči potrebujejo precej več spanja kot odrasli psi. Medtem ko odrasli psi povprečno potrebujejo 12–14 ur spanja dnevno, lahko mladički spijo celo več kot 18 ur. Psi pa se v nečem vendarle bistveno razlikujejo od ljudi. Naše vsakdanje obveznosti nam skorajda ne dopuščajo druge možnosti, kot da spimo v enem kosu, vsak dan ob približno istem času. Po drugi strani pa psi ne poznajo takšnega urnika. Njihovo spanje tako večinoma poteka v več delih.

Odrasli psi v povprečju aktivni le 5 ur dnevno

Zanimiva je tudi skupna količina časa, ki ga odrasli psi v povprečju potrebujejo za počitek. Poleg spanja, ki zavzame približno 50 odstotkov njihovega dneva, namenijo še dodatnih 30 odstotkov časa počitku. V tem obdobju so sicer budni, ampak nedejavni. Tako je povprečen odrasel pes aktiven le približno 5 ur dnevno. Seveda se številke nekoliko razlikujejo glede na točno starost psa, pasmo, dnevno aktivnost, spol in okolje, v katerem pes živi. Večje pasme naj bi na primer tudi v odrasli dobi potrebovale po 18 ur spanja na dan. Odstopanja od navedenih številk torej še niso nujno znak za alarm.

Kdaj bi vas moralo skrbeti?

Čeprav so določena odstopanja od povprečja povsem normalna, pa morate biti pozorni, če se spalne navade vašega psa nenadoma močno spremenijo. Razlogi za to so lahko različni. Na spremembe pri količini in kakovosti spanja lahko med drugim vpliva neustrezna prehrana, v kateri se znajdejo sestavine, ki jih pes težko prebavi. Ker pes potrebuje več energije kot običajno za prebavljanje hrane, bo najverjetneje manj aktiven in bo potreboval več spanja kot običajno. Na spremembe spanja lahko vpliva tudi staranje psa. S staranjem se psi ponoči pogosteje zbujajo, podnevi pa spijo več kot običajno. Za spremembe spalnih navad psov pa so lahko včasih krive tudi nekatere zdravstvene težave, na primer težave s srcem ali premalo aktivna ščitnica. Če se vam zdi, da je prišlo v kratkem času do večjih sprememb, kar zadeva spanje vašega psa, je vsekakor smiseln posvet pri veterinarju.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×