0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliKoliko spanja potrebujejo psi?

Koliko spanja potrebujejo psi?

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi skrbniki psov se sprašujejo, ali je količina spanja pri njihovem štirinožnem prijatelju normalna. Nekateri so prepričani, da njihov pes spi mnogo preveč, spet druge skrbi, da psu primanjkuje spanca. Koliko spanja torej psi v povprečju potrebujejo in kateri dejavniki imajo največji vpliv na odstopanja?

- Oglas -

Koliko spanja potrebuje pes

Količina spanja močno odvisna od starosti psa

Podobno kot dojenčki tudi pasji mladiči potrebujejo precej več spanja kot odrasli psi. Medtem ko odrasli psi povprečno potrebujejo 12–14 ur spanja dnevno, lahko mladički spijo celo več kot 18 ur. Psi pa se v nečem vendarle bistveno razlikujejo od ljudi. Naše vsakdanje obveznosti nam skorajda ne dopuščajo druge možnosti, kot da spimo v enem kosu, vsak dan ob približno istem času. Po drugi strani pa psi ne poznajo takšnega urnika. Njihovo spanje tako večinoma poteka v več delih.

Odrasli psi v povprečju aktivni le 5 ur dnevno

Zanimiva je tudi skupna količina časa, ki ga odrasli psi v povprečju potrebujejo za počitek. Poleg spanja, ki zavzame približno 50 odstotkov njihovega dneva, namenijo še dodatnih 30 odstotkov časa počitku. V tem obdobju so sicer budni, ampak nedejavni. Tako je povprečen odrasel pes aktiven le približno 5 ur dnevno. Seveda se številke nekoliko razlikujejo glede na točno starost psa, pasmo, dnevno aktivnost, spol in okolje, v katerem pes živi. Večje pasme naj bi na primer tudi v odrasli dobi potrebovale po 18 ur spanja na dan. Odstopanja od navedenih številk torej še niso nujno znak za alarm.

- Oglas -

Kdaj bi vas moralo skrbeti?

Čeprav so določena odstopanja od povprečja povsem normalna, pa morate biti pozorni, če se spalne navade vašega psa nenadoma močno spremenijo. Razlogi za to so lahko različni. Na spremembe pri količini in kakovosti spanja lahko med drugim vpliva neustrezna prehrana, v kateri se znajdejo sestavine, ki jih pes težko prebavi. Ker pes potrebuje več energije kot običajno za prebavljanje hrane, bo najverjetneje manj aktiven in bo potreboval več spanja kot običajno. Na spremembe spanja lahko vpliva tudi staranje psa. S staranjem se psi ponoči pogosteje zbujajo, podnevi pa spijo več kot običajno. Za spremembe spalnih navad psov pa so lahko včasih krive tudi nekatere zdravstvene težave, na primer težave s srcem ali premalo aktivna ščitnica. Če se vam zdi, da je prišlo v kratkem času do večjih sprememb, kar zadeva spanje vašega psa, je vsekakor smiseln posvet pri veterinarju.

.

NAJNOVEJŠE