Naredite si svoj kokosov kefir in preverite njegove zdravilne učinke

Kefir iz kokosove vode vam pomaga zdraviti črevesje, izboljša delovanje imunskega sistema in preprečuje raka. Z dodatkom cimeta je kefir iz kokosove vode odličen za vaš prebavni sistem in zmanjševanje sle po sladkem. Poleg tega razstrupi vaše telo in pripomore k boljšemu počutju. Preberite si kako si ga lahko tudi vi pripravite kar sami doma.

kokosov kefir

Kokosov kefir iz kokosove vode

Kefir iz kokosove vode je v osnovi fermentirana kokosova voda. Gre za izjemno bogato probiotično pijačo, ki vsebuje večje količine vitaminov, mineralov in elektrolitov. Vitamini in minerali v kokosovem kefirju vsebujejo beta karoten, riboflavin, tiamin, niacin, pantotensko kislino, folate in vitamine A, B6, C, E, K. Kar je bolj pomembno in se tudi ocenjuje, kot boljše za naše zdravje, je to da nima problematičnih sestavin, ki povzročajo alergije, kot sta laktoza in kazein. Za kokosovo vodo je znano, da je najbolj koristna probiotična pijača, ker ima veliko večji učinek na prebavni trakt, kot jogurt in ostali mlečni probiotiki. Glavni minerali in elektroliti najdeni v kokosovi vodi, so podobni tistim v človeški krvi.

Zdravilne lastnosti kokosovegas kefirja

  • Ustavi željo po sladkem
  • Okrepi imunski sistem
  • Pomaga pri prebavi
  • Povečuje hidracijo
  • Povečuje energijo
  • Čisti kožo
  • Izboljšuje vid
  • Odličen vir mineralov
  • Prečiščuje endokrini sistem
  • Olajša simptome PMS-a

Kako sami izdelati kokosov kefir?

Potrebujemo:

  • 7 skodelic kokosove vode (skodelica je približno 2, 25 dl)
  • 5 žlic zrn vodnega kefirja (kulture bakterij)
  • 1 žličko cimeta

Priprava:
Vso kokosovo vodo zlijemo v velik kozarec za vlaganje, dodamo zrna vodnega kefirja in prekrijemo z delom blaga, tako da je ohlapno zaprto. Tako pustimo stati 48 ur in nič dlje, ker se lahko razpoči. Ko bo kokosova voda fermentirana, bo bolj meglene in nežne barve. Na vrhu bodo plavala zrna kefirja in lahko jih odstranimo. Zrna lahko ponovno uporabite in jih v vodi shranite v hladilniku. Pazite le, da se izogibate kovini, saj organska kislina v kefirju reagira pri stiku s kovino. Pri izdelavi se torej izogibamo uporabi kovinskihpredmetov.

DELI
Lina Zalaznik
Avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.
  • Ana

    Meni so razložili, da so kefirjeva zrnca ena. Odvisno od uporabnika za kaj jih uporablja. Za mlečni kefir ali kefirjevo vodo. Obe zadevi sta zdravilni in uporabni. Kefirjeva voda se dela iz suhega sadaja. Edino ker je potrebno paziti pri vodnem kefirju, da nima preveč sladkorja v sebi, ker je lahko suho sadje dodatno sladkano.

  • Mojca

    Anita pozdravljena,

    jaz imami kefirjeva zrna doma. Niso vodna, vsaj jaz ne vem, da bi se tako imenovala. Jaz sicer delam kefir iz mleka, sem jih pa že uporabila za sojino mleko in se je ravno tako naredil kefir. Če se temeljito sperejo pod tekočo vodo, bodo verjetno ravno tako uporabna. Lahko ti jih nekaj odstopim za začetek, potem se pa itak množijo in jih s časom nastane kar veliko.
    Lp, Mojca

  • Anita

    Pozdravljeni, Zanima me kje bi dobila zrna vodnega kefirja? Hvala za odgovor. Lp, Anita