Jež pred izumrtjem?

Ta čudoviti jež, zvit v bodečo kroglo, v postelji jesenskega listja, je eden od mnogih, ki je trenutno nastanjen v zatočišču za živali v Veliki Britaniji.

jež

Zdaj bi se že moral predati zimskemu spancu, vendar je še vedno buden zaradi izjemno tople letošnje jeseni. Vsekakor je eden od srečnežev, saj ima varen dom za čez zimo. Srečni pa smo lahko tudi mi, da ga vidimo, saj so ježi na seznamu ogroženih vrst, strokovnjaki namreč menijo, da bi lahko izumrli že v roku 10 let. Tudi pri nas je jež zavarovana živalska vrsta, poleg tega, da jih je prepovedano poškodovati, zastrupiti ali usmrtiti, jih državljani ne smejo loviti, ujeti, odvzeti iz narave ali kakor koli vznemirjati. Izrecno sta omenjena rjavoprsi in beloprsi jež, oba imata habitat v Sloveniji. Marsikdo najde ježa in ga − krajši ali daljši čas − zadržuje kot domačo žival. Vse to je prepovedano tudi v kazenskem zakoniku, zagrožena kazen pa je do pet let zapora.

Več o ježu si preberite tukaj.

DELI
Ekolina Bodi Eko
Bodi eko je največja slovenska eko skupnost. Izdajamo tudi prvo slovensko eko revijo Bodi eko, na katero se lahko tudi naročite tukaj: Naročite se na revijo Bodi eko