Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaKofein in alkohol sta slaba kombinacija

Kofein in alkohol sta slaba kombinacija

MORDA VAS ZANIMA

Kofein je že dalj časa znan kot ‘odličen dodatek’ alkoholnim pijačam. To pa so začeli izkoriščati študentje, saj naj bi jih takšna pijača naredila bolj trezne. Vendar pa je to lahko nevarna kombinacija.

- Oglas -

Nedavna študija pa je pokazala ravno obratno, saj študentje, ki mešajo energijske pijače z alkoholom prej občutijo občutek pijanosti, kot tisti, ki tega ne delajo. Študija je vključila 800 naključno izbranih študentov, ki so zapuščali bare med 22.00 in 3.00 uro zjutraj.


Anketirancem je bilo zastavljeno vprašanje koliko kofeina in alkohola so zaužili in ali nameravajo sami voziti domov.  Prav tako pa so opravili alkotest, da so raziskovalci lahko natančno odkrili nivo alkohola v krvi.

Rezultati so bili naslednji: Pri študentih, ki so zaužili alkohol in kofein obstaja veliko večja verjetnost, da bodo vozili pijani, kot pa tisti študentje, ki so zaužili le alkohol. Test vinjenosti pa je pokazal povprečno 0.109 promila pri študentih, ki so mešali pijače, ter 0.081 pri tistih, ki so užili le alkohol. Prav tako pa so tisti, ki so mešali pijače popivali dalj časa, kot tisti, ki niso mešali pijač.

Kofein naj bi tako vplival na razsodnost, saj so ljudje v resnici bolj pijani, kot pa si to mislijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×