0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKenija povsem prepovedala plastične vrečke in uvedla stroge kazni

Kenija povsem prepovedala plastične vrečke in uvedla stroge kazni

MORDA VAS ZANIMA

V Keniji je začel veljati zelo strog zakon, povezan s plastičnimi vrečkami. Tako je v državi od nedavnega povsem prepovedana izdelava, prodaja in uporaba vrečk iz plastike, kršiteljem pa grozijo zelo visoke kazni. To lahko pomeni vse do 4 let zapora ali do 40.000 ameriških dolarjev globe. S tem se je kenijska zakonodaja zavihtela na sam vrh najbolj strogih uredb glede plastičnih vrečk med vsemi državami na svetu.

- Oglas -

Kenija - prepoved plastičnih vrečk

Ogromno plastičnih vrečk konča tam, kjer ne bi smele

Z uredbo se je Kenija pridružila več kot 40 drugim državam, kjer so v celoti ali deloma prepovedali plastične vrečke oziroma jih močno obdavčili. Kot je znano, predstavljajo plastične vrečke velik ekološki problem. Mnoge uporabljene vrečke namreč pristanejo v oceanih, kjer lahko zadušijo želve, morske ptice in druge živali, velikokrat pa se plastične vrečke znajdejo tudi v želodcih kitov in delfinov, ki nato pogosto umrejo zaradi sestradanosti. Strokovnjaki menijo, da bo, če se bo trend nadaljeval, do leta 2050 v oceanih več plastičnih vrečk kot rib. Pri tem je še posebej zaskrbljujoče, da potrebuje plastična vrečka od 500 do 1000 let, da se razgradi.

Kenijske oblasti se bodo sprva osredotočile na proizvajalce in prodajalce

Čeprav imajo zdaj v Keniji policisti pravico, da kaznujejo vsakogar, ki ga ujamejo s plastično vrečko, pa Judy Wakhungu, kenijska ministrica za okolje, zatrjuje, da se bodo najprej osredotočili na proizvajalce in prodajalce. Poskusi, da bi v Keniji zakonsko prepovedali plastične vrečke, so se sicer vlekli več kot 10 let. Razlog za to je med drugim tudi dejstvo, da obstaja precej nasprotnikov tovrstne ureditve. Kritiki prepovedi plastičnih vrečk izpostavljajo, da to pomeni izgubo ogromnega števila delovnih mest in zaprtje številnih podjetij. Kenija je bila namreč do zdaj največja izvoznica plastičnih vrečk v regiji. Nasprotniki novega zakona se sprašujejo tudi, ali ne bo ta prizadel tudi branjevk, ki na tržnici prodajajo sadje in zelenjavo. Sprašujejo se, v čem bodo njihove stranke odslej odnašale kupljena živila. Po drugi strani pa so se velike živilske verige v Keniji že prilagodile na spremembo in začele kupcem ponujati vrečke iz blaga za večkratno uporabo.

.

NAJNOVEJŠE