0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiDamjana Benec, vrtKako se lotiti ekološkega kmetovanja?

Kako se lotiti ekološkega kmetovanja?

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni,

- Oglas -

Imam eno vprašanje. Letos bi se rada lotila ekološkega kmetovanja. Na razpolago imam travnik, ki leta in leta ni bil obdelan. Izvajala se je samo redna košnja trave.
Sedaj bi rada travnik spremenila v obdelovalno površino. Kaj mi priporočate? Ima sploh smisel ali zemlja sploh ne bo rodila, tudi če pognojim z organskim gnojilom?
Hvala za odgovor.

Lep pozdrav, Tadeja

kmetovanje

- Oglas -

Z eno besedo bi rekla: Super! Bravo za odločitev ter super izbira prostora. Travnik, ki ni bil obdelan več let, razen redne košnje, je bogat s humusom, ki je za rodovitnost zemlje najpomembnejši. Starejše koreninice trave odmirajo in razpadajo v zemlji tako trava sama na nek način obnavlja in ohranja zemljo plodno. Vsekakor ne priporočam kakšnega globokega prekopavanja ali oranja. Da si boste lahko uredili gredice in sploh sejali in sadili, priporočam, da zgornjo plast, torej travno rušo, po kosih privzdignete (skoraj  plitvo prekopljete) in obrnete travne bilke navzdol, tako bo trava počasi propadala in vam zagotavljala še dodatno organsko snov (posledično sčasoma gnojenje) ter zemlja ne bo takoj izpostavljena vremenskim vplivom. V kolikor pa boste opravili oranje, naj bo le-to opravljeno dosledno, torej tako, da bo vsa travna ruša zagrnjena z zemljo. Če se je košnja skozi leta izvajala enkrat (samo čistilna košnja), bi tudi rekla, da ni potrebno, da to prvo leto sploh gnojite. Če pa je bil travnik redno košen (dvakrat ali trikrat na leto in ob tem ni bil nikoli gnojen z gnojili), pa svetujem, da ga pognojite. Gnojite lahko tudi s preperelim hlevskim gnojem (čeprav bi bilo to boljše storiti že jeseni), vendar ne na tistem delu površine, kjer nameravate gojiti vrtnine, ki so občutljive na toletno gnojenje s hlevskim gnojem (npr. čebula), lahko pa pognojite tudi z dozorelim kompostom ali s katerim drugim ekološkim gnojilom. V prvih letih boste verjetno imeli tudi kar nekaj težav s travo in zelmi med travo, ki bo vedno znova poskušala rasti med zaplatami zemlje, v tem primeru jih izpulite oziroma plitvo okopljite. Pri ekološkem vrtnarjenju nas pa plevel ne sme preveč motiti.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE