Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtKako se lotiti ekološkega kmetovanja?

Kako se lotiti ekološkega kmetovanja?

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni,

- Oglas -

Imam eno vprašanje. Letos bi se rada lotila ekološkega kmetovanja. Na razpolago imam travnik, ki leta in leta ni bil obdelan. Izvajala se je samo redna košnja trave.
Sedaj bi rada travnik spremenila v obdelovalno površino. Kaj mi priporočate? Ima sploh smisel ali zemlja sploh ne bo rodila, tudi če pognojim z organskim gnojilom?
Hvala za odgovor.

Lep pozdrav, Tadeja

kmetovanje

Z eno besedo bi rekla: Super! Bravo za odločitev ter super izbira prostora. Travnik, ki ni bil obdelan več let, razen redne košnje, je bogat s humusom, ki je za rodovitnost zemlje najpomembnejši. Starejše koreninice trave odmirajo in razpadajo v zemlji tako trava sama na nek način obnavlja in ohranja zemljo plodno. Vsekakor ne priporočam kakšnega globokega prekopavanja ali oranja. Da si boste lahko uredili gredice in sploh sejali in sadili, priporočam, da zgornjo plast, torej travno rušo, po kosih privzdignete (skoraj  plitvo prekopljete) in obrnete travne bilke navzdol, tako bo trava počasi propadala in vam zagotavljala še dodatno organsko snov (posledično sčasoma gnojenje) ter zemlja ne bo takoj izpostavljena vremenskim vplivom. V kolikor pa boste opravili oranje, naj bo le-to opravljeno dosledno, torej tako, da bo vsa travna ruša zagrnjena z zemljo. Če se je košnja skozi leta izvajala enkrat (samo čistilna košnja), bi tudi rekla, da ni potrebno, da to prvo leto sploh gnojite. Če pa je bil travnik redno košen (dvakrat ali trikrat na leto in ob tem ni bil nikoli gnojen z gnojili), pa svetujem, da ga pognojite. Gnojite lahko tudi s preperelim hlevskim gnojem (čeprav bi bilo to boljše storiti že jeseni), vendar ne na tistem delu površine, kjer nameravate gojiti vrtnine, ki so občutljive na toletno gnojenje s hlevskim gnojem (npr. čebula), lahko pa pognojite tudi z dozorelim kompostom ali s katerim drugim ekološkim gnojilom. V prvih letih boste verjetno imeli tudi kar nekaj težav s travo in zelmi med travo, ki bo vedno znova poskušala rasti med zaplatami zemlje, v tem primeru jih izpulite oziroma plitvo okopljite. Pri ekološkem vrtnarjenju nas pa plevel ne sme preveč motiti.

Prejšnji članekCimet v kozmetiki
Naslednji članekAnjina najdenka Gina

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×