Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaKako prihraniti v trgovini z živili?

Kako prihraniti v trgovini z živili?

MORDA VAS ZANIMA

Ali se vam dogaja, da v trgovini zapravite več, kot ste sprva načrtovali? Pripravili smo nekaj nasvetov, kako se temu izogniti.

Držite se nakupovalnega seznama

- Oglas -

Preden se odpravite v trgovino z živili, napišite točen seznam izdelkov, ki jih potrebujete. Čeprav se to sicer zdi nekoliko staromoden način, pa boste tako resnično kupili le tisto, kar potrebujete in se ne boste odločali za nakup stvari, za katere le mislite, da jih potrebujete. Prav tako si lahko s pomočjo nakupovalnega seznama svoje nakupe organizirate tako, da pred odhodom v trgovino preverite, cena katerih izdelkov je ugodnejša v določeni trgovini. Z malo organiziranosti lahko prihranite kar nekaj denarja.

Nakupovanje živil

Kupujte lokalno

Če boste sadje in zelenjavo, pa tudi meso kupovali neposredno od pridelovalcev, lahko prihranite veliko denarja, poleg tega pa boste zares vedeli, kako in kje je bila pridelana vaša hrana. Zapeljite se do bližnjega kmeta in se z njim dogovorite, naj vam vsak teden pripravi paket sezonskih pridelkov. Hrana, ki prepotuje pol sveta, preden se znajde na našem krožniku, pušča velik ogljični odtis, poleg tega pa je zagotovo manj sveža in posledično tudi manj kakovostna kot tista hrana, ki smo jo dobili pri bližnjem pridelovalcu. Večinoma pa je tudi veliko dražja. Z nakupom lokalne in sezonske hrane ne skrbimo le za višjo kakovost hrane, ki jo uživamo, ampak hkrati neposredno podpiramo lokalne pridelovalce. Zakaj bi za manj kakovostno hrano plačevali več, če pa imamo odlična, sveža in cenovno zagotovo bolj dostopna živila na voljo tik pred svojim nosom?

Poiščite živila, ki jih lahko pripravite na več različnih načinov

Eden od načinov, kako prihraniti pri nakupu živil je, da poiščemo živila, ki jih lahko uporabimo za več kot en obrok. Piščančje prsi lahko tako uporabimo za pripravo okusne rižote, z njimi obogatimo sezonsko solato ali pa skuhamo piščančjo-zelenjavno juho. Včasih boste z nakupom večje količine določenega živila deležni popusta in če živilo lahko zamrznete ali kako drugače shranite, ne vidimo razloga, zakaj ne bi izkoristili te možnosti. Veliko denarja boste prihranili, če boste marmelade, kompote in druge vložnine pripravljali sami. In zagotovo se vsi strinjate, da je domača marmelada zagotovo neprimerno bolj slastna od tiste iz trgovine.

Nepredelana hrana je cenejša

- Oglas -

S tem, da jeste zdravo, lahko dejansko prihranite kar nekaj denarja. Če kupujete kakovostno hrano, bolj pazite na velikost porcij, zato določenega živila ne kupite preveč. Ljudje pogosto kupujejo stvari, ki so brez prave hranilne vrednosti, poleg tega pa niso niti malo poceni.
Tudi če boste nehali kupovati različne sokove in gazirane pijače, boste prihranili zares veliko. Pri nas imamo veliko srečo, da lahko vodo pijemo neposredno iz pipe, ne da bi se ob tem bali kakršnekoli možnosti okužb. Če si že zaželite sadnega soka, si ga pripravite sami iz svežega sadja.

Ne kupujte predpripravljene hrane

Cena predpripravljenih živil je navadno zelo visoka, a se ljudje še vedno množično odločajo za nakup tovrstnih izdelkov. Kadar nimate veliko časa za pripravo obroka, imejte vedno pripravljenih nekaj receptov za pripravo okusnih in zdravih jedi, ki vam ne bodo vzeli več kot pol ure. Kadar pa veste, da boste ves dan zdoma in ne boste imeli možnosti obedovati v miru, pa si že doma pripravite jedi in jih zapakirajte v manjše posodice ter odnesite s seboj.

Postanite samooskrbni

S pridelavo hrane na domačem vrtu boste prihranili veliko denarja. In zagotovo ni boljšega občutka kot poleti na domačem vrtu odtrgati dišeč paradižnik, kajne? Tudi če nimate svojega vrtička, lahko z malo iznajdljivosti nekaj vrtnin vzgojite kar na domačem balkonu. Eno takih navdihujočih zgodb si lahko preberete tudi v zadnji številki revije Bodi eko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×