[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako premagati jutranjo utrujenost?

Kako premagati jutranjo utrujenost?

MORDA VAS ZANIMA

Ste zjutraj pogosto tako zelo utrujeni, kot da ponoči sploh ne bi zatisnili očesa? Če v resnici spite dovolj, je smiselno preveriti, ali ni v ozadju določena zdravstvena težava, npr. upočasnjeno delovanje ščitnice ali pomanjkanje železa. V primeru, da se izkaže, da ne gre za nič resnejšega, pa poskušajte čim bolj dosledno upoštevati spodnje nasvete. To vam lahko namreč pomaga pri povsem naravnem premagovanju jutranje utrujenosti.

- Oglas -

Vsak dan se zbujajte ob podobnem času

Med vikendi si mnogi skorajda povsem uničijo bioritem. Če ob koncu tedna vstajate zelo pozno, bo zgodnje vstajanje šok za telo, ne glede na to, koliko ste spali. Poskušajte torej ohranjati karseda ustaljen urnik odhajanja v posteljo in zbujanja.

Izogibajte se jutranjemu dremanju

Misel, da bi poležali vsaj še nekaj minut, je zjutraj vsekakor sladka. Vendar pa ima lahko tovrstno dremanje oziroma prekinjen spanec precej negativen vpliv. Prav zaradi jutranjega dremeža – še posebej če gre za več kot eno prekinitev spanca – ste lahko na koncu precej bolj utrujeni, kot bi bili sicer.

Ko vstanete, najprej popijte kozarec vode

Huda jutranja utrujenost lahko opozarja na dehidracijo. Tako je priporočljivo, da je ena prvih stvari, ki jih naredite zjutraj, to, da popijete kozarec vode. Zagotovo se boste takoj počutili precej bolje in bolj sveže.

Jutranja utrujenost

Omejite vnos kave

Pretirano zanašanje na kavo je lahko krivo, da ste zjutraj izčrpani, ne glede na to, koliko ste spali. Utrujenost sicer morda za krajši čas popusti, ko dobite svojo jutranjo dozo kofeina, vendar pa se nato kmalu vrne kot bumerang. Postopno zmanjševanje količine kave, ki jo popijete, lahko tako pomeni bolj enakomerno razporejeno energijo čez dan.

- Oglas -

Umijte si obraz s hladno vodo

Marsikdo pozabi na ta preprost trik: ena najboljših metod za to, da ste zjutraj praktično v hipu precej bolj čili, je umivanje obraza s hladno vodo. Če imate čas, pa si lahko seveda privoščite tudi hladno prho. Ste zjutraj tako utrujeni, da je težava že to, kako sploh vstati? Predlagamo, da imate razpršilko s hladno vodo kar ob postelji.

Previdno pri izbiri živil za zajtrk

Zajtrk, poln enostavnih ogljikovih hidratov, je vsekakor lahko kriv za to, da ste zjutraj tako utrujeni. Priporočamo, da raje posegate po živilih, ki se razgrajujejo oziroma prebavljajo počasneje. Absorpcija glukoze v kri je tako postopna, zato ne pride do prehitrega padca. Če opažate, da vas zajtrk sam po sebi precej izmuči, pa bi bilo morda smiselno razmisliti tudi o prekinitvenem postu.

Poiščite razlog, zaradi katerega je vredno vstati

Jutranja izmučenost je lahko povezana tudi s tem, da enostavno ni ničesar, česar bi se zares veselili. To lahko spremenite tako, da za zgodnje jutranje ure načrtujete aktivnost, v kateri uživate. Ni treba, da gre za nekaj, kar vam bo vzelo veliko časa. Morda lahko začnete poslušati zanimivo zvočno knjigo kar med nujnimi jutranjimi opravili. Če boste to počeli izključno zjutraj, vam bo želja, da izveste, kakšno je nadaljevanje, zagotovo pomagala pri tem, da boste lažje vstali.

Vzemite si čas za nekaj preprostih razteznih vaj

Jutranja vadba lahko spravi vaše telo in um v pogon ter vam pomaga pri spopadanju z utrujenostjo. A če nimate časa za resnejši trening, je vsekakor smiselno, da zjutraj naredite vsaj nekaj osnovnih razteznih vaj. Ponoči so namreč med t. i. REM-fazami naše mišice dobesedno paralizirane (v povezavi s tem pojavom govorimo o »mišični atoniji«). Tako je pomembno, da jih ponovno aktivirate. Med tem se med drugim sproščajo endorfini, ki prispevajo k temu, da imate več energije.

Preberite tudi: Miti, povezani s spanjem, ki so lahko nevarni

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×