Vrt & VrtnarjenjeKaj septembra sejemo v lončke?

Kaj septembra sejemo v lončke?

MORDA VAS ZANIMA

Čez zimo lahko imamo na okenskih policah prave male zeliščne vrtove. Najpogostejši zelišči v splošni uporabi in za gojenje v lončku sta peteršilj in bazilika, vendar se nikar preveč ne omejujete, saj lahko v lončkih gojite veliko zelišč; meto, drobnjak, krebuljico, timijan, majaron. Ne pozabimo pa tudi na naše domače ljubljenčke, tako lahko v lončke ali korita posejemo travo za mačke in ali navadno mačjo meto. Tako bodo imele tudi naše muce čez jesen in zimo mlado travo ali meto za grizljanje.

- Oglas -

sajenje v lončke

Navadna mačja meta je nezahtevna za gojenje. Zelo privlači mačke, v njej se valjajo ali jo grizljajo. Mačke je ne bodo tako močno poškodovale, da ne bi uspevala, tako, da ostane kakšen list tudi za našo uporabo. Mlade liste in poganjke lahko dodajamo juham in omakam. Je uporabna tudi za pripravo čaja proti prehladu, kašlju in za umirjanje nervoze. Konec zime jo bomo lahko presadili na vrt, saj je trajnica in na vrtu zaželena rastlina, saj odganja uši in veliko drugih škodljivih žuželk.

Trava za mačke spodbuja prebavo in zagotavlja bistvene minerale ter beljakovine. Seme lahko posejete na vlažno tkanino, ali v zemljo in na vrtu, terasi, okenski polici ali balkonu vzgojite priboljšek za vašo mačko.

Peteršilj lahko v lončke sejemo čez celo leto. V jeseni ga posejemo in ga prenesemo v zaprte prostore ob lepih jesenskih dnevih ga lahko prestavimo na zunanjo okensko polico, čez noč pa nazaj na notranjo stran okna. Tako bomo imeli vedno svež dišeč peteršilj pri roki. Potrebuje pa toplo in vlažno klimo. Semena sejemo plitvo, pol centimetra globoko. Seme v ugodnih razmerah kali 16 do 22 dni, v neugodnih razmerah pa celo 40 dni in dlje. Najboljše prirašča, ko je temperatura zraka med 16 in 19oC.

- Oglas -

Baziliko pri kuhanju dodamo ob koncu, saj le tako v polnosti ohrani svojo aromo in seveda ni je čez svežo baziliko. Bazilika je rastlina, ki je nadvse primerna za vzgojo v loncih. Pri sejanju pazimo, ker njeno seme kali na svetlobi, kar pomeni, da ga ne zasujemo z zemljo. Seme le posujemo po zemlji ter ga potisnemo ob zemljo in zalijemo. Bazilika ne prenaša prevelike vlage ali hladu, zato jo imamo na sončnih legah.

Zelišča v stanovanju redno zalivamo, vendar ne prepogosto. Tudi pri teh rastlinah namreč velja, da zalijemo komaj takrat, ko je zgornja plast suha. Pomembno je tudi, da lončkov z zelišči ne postavimo ob radiator ali druga grelna telesa, saj je v bližini le teh zelo suh zrak.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×