Kaj sejemo in sadimo julija na vrtu?

V tem času so naše gredice že polne raznorazne zelenjave in iz dneva v dan lahko opazujemo, kako rastline rastejo in plodovi dozorevajo. Pobiramo že solato, radič za rezanje, grah, fižol v strokih, kolerabico, še malo in bo v obilju bučk in kumar, paradižnika in paprike.

Vendar, če smo pravilno načrtovali in upoštevali kolobar in mešane posevke, vemo, da nas čaka še nekaj dela s setvijo in saditvijo. Ko načrtujemo mešane posevke, pazimo da sadimo skupaj rastline, ki si med seboj pomagajo v rasti in ki odganjajo škodljivce ter preprečujejo širjenje bolezni. Ampak to še ni vse na kar moramo biti pozorni pri načrtovanju. Upoštevati moramo tudi hitrost rasti, način rasti (visoke, nizke, široko rastoče…) in primeren čas setve oziroma sajenja posamezne zelenjave. Le tako bodo gredice popolnoma izkoriščene v vsakem trenutku. Še posebej je to pomembno tam, kjer imamo na voljo le malo površine za pridelovanje zelenjave.

Ko bomo določen pridelek počasi pobrali, bomo izpraznjen prostor zapolnili z novim posevkom.

Kaj sejemo in sadimo v juliju?

Posadite sadike pozne cvetače, zelja in brokolija. Vse boste pobirali od avgusta do oktobra. Brokoli pobiramo še dalje v jesen, lahko celo prezimi in spomladi ponovno tvori cvetove.
V začetku julija je skrajni čas, da posadite sadike brstičnega ohrovta. Brstiče bomo pobirali lahko že v jeseni, še slajši pa bodo, če jih ujame mraz. Preko cele zime ga bomo lahko pobirali. Prve kolerabice so že zrele, v juliju pa lahko še enkrat posadimo sadike in podaljšamo sezono pobiranja teh osvežujočih hrustljavih gomoljev, ki so pravzaprav preobraženo – odebeljeno steblo.

Posadite sadike endivije in radičev. Radiče lahko tudi sejete. Ogromno sort je na razpolago, od tistih jesenskih, ki jih pobiramo še dolgo v jesen, do prezimnih, ki jih zaščitene s tunelom pobiramo preko zime.

V začetku julija ne pozabite posejati listnega ohrovta. Ne bo vam žal, saj ga boste lahko pobirali preko cele zime in si z njim bogatili zimske jedilnike. V tem času posejte tudi črno zimsko redkev, za setev strniščne repe pa imate čas vse do začetka avgusta. Pobirali ju bomo novembra in decembra.

Ponovno lahko posejete rdečo peso, poletno belo redkev, vrtno krešo, na začetku meseca še nizek fižol, v drugi polovici pa grah. Še zmeraj lahko posejete zimski korenček . Sorti Flaker in Rodelika sta tisti, ki bosta oblikovali dolge koničaste korene in jih boste lahko pustili na gredah celo preko zime. Če le tla ne bodo zmrznjena, jih boste pobirali vse do pomladi.

V drugi polovici julija nastopi čas za setev kitajskega kapusa in zimskega pora. Kitajski kapus bomo pobrali z gred v novembru, zimski por pa bo zimo preživel na gredah in nas razveseljeval vse od decembra do aprila.