Zdravje & prehranaKaj piti med vadbo in recept za napitek

Kaj piti med vadbo in recept za napitek

MORDA VAS ZANIMA

Voda ali H2O je osnova življenja na našem planetu in ima pomembno vlogo pri vsem, kar počnemo in pri vseh telesnih funkcijah. Če ne pijemo dovolj, pride do dehidracije in takrat izgubimo več tekočine, kot smo spili vode in takrat telo ne more več dobro delovati. Simptomi dehidracije so različni, lahko segajo od blagih do hudih, največkrat pa se kažejo v obliki omotice, vrtoglavice, mišičnih krčev, suhih ust, hitrega utripa, pa tudi duševna zmedenost, slabost in nazadnje izguba zavesti.

- Oglas -

Športni napitek

Zakaj je potrebno piti?

Trajanje, intenzivnost vadbe, okoljske razmere, starost, spol in fizikalne lastnosti pomembno vplivajo na izgubo vode in od posameznika zahtevajo ustrezno hidracijo. Količina hidracije je odvisna od količine potenja in se torej od posameznika do posameznika razlikuje, je pa pomembno, da poskrbite za zadostno količino tekočine. Pred treningom se priporoča približno okoli 8 dcl tekočine na uro.

Športne pijače ali voda?

Voda uravnava telesno temperaturo, maže sklepe in pomaga s transportom hranilnih snovi po telesu. Če ne zaužijete ustrezne količine tekočine, telo ne more normalno delovati. Preprost način, da ugotovite, ali ste ustrezno hidrirani, je, da preverite svoj urin. Če je ta svetlo obarvan, najverjetneje ste, v nasprotnem primeru pa ne. Športne pijače lahko vsebujejo veliko sladkorja, zato si lahko naredite tudi svoj napitek.

Kaj potrebujete?

  • ½ skodelice svežega pomarančnega soka,
  • ¼ skodelice svežega limoninega soka,
  • 2 skodelici kokosove vode,
  • 2 žlici medu,
  • ščep soli.
- Oglas -

Sestavine zmešajte skupaj in pijte med vadbo po manjših požirkih.

NAJNOVEJŠE