0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj je krivo za migrene z avro?

Kaj je krivo za migrene z avro?

MORDA VAS ZANIMA

Migrena z avro predstavlja kompleksno nevrološko stanje, ki se od “običajne” migrene razlikuje po značilnih predhodnih simptomih, znanih kot avra. Te simptome lahko doživi približno ena tretjina ljudi z migreno in pogosto napovedujejo prihajajoči glavobol.

- Oglas -

Migrenski napadi so precej pogosti. Gre za eno izmed najpogostejših oblik glavobolov. Z njimi naj bi se vsaj občasno spopadalo kar približno 12 odstotkov celotne populacije. Vendar pa migrenski napad ni enak migrenskemu napadu. Simptom, ki druži vse oblike migrene, je seveda zelo intenziven, kljuvajoč glavobol, ki je pogosto skoncentriran na eno stran glave, nato pa se lahko pridružijo drugi simptomi, ki se od posameznika do posameznika precej razlikujejo. Pri približno 15–30 odstotkih tistih, ki se spopadajo z migrenami, se še pred glavobolom pogosto pojavi precej nenavaden simptom. V vidnem polju začnejo zaznavati nenavadne vzorce. V tem primeru govorimo o migrenah z avro. V nadaljevanju so zbrane najpomembnejše informacije, povezane s tem podtipom migrenskih napadov.

Kaj je avra?

Vzorci, ki se pojavljajo, se lahko od posameznika do posameznika precej razlikujejo. Ljudje, ki se spopadajo z migrenami z avro, sicer najpogosteje zaznavajo nazobčane cikcakaste in krožne vzorce ter utripajoče luči. Ti vzorci in »svetlobni učinki« so pogosto v svetlečih se, psihedeličnih barvah.

Še vedno ni povsem jasno, kaj natančno se dogaja med migrenskim napadom, vendar se domneva, da gre za posledico nevronske disfunkcije, ki sproži zaporedje dogodkov v možganih. Veliko vprašanj pa ostaja nedogovorjenih tudi v povezavi z avro, ki včasih spremlja oziroma napoveduje migrenski napad. Strokovnjaki avro opredeljujejo kot popolnoma reverzibilen žariščni nevrološki pojav, ki vključuje vizualne, senzorične, govorne in/ali motorične simptome, ki se razvijajo postopoma, običajno pred fazo glavobola oziroma migrenskega napada.

- Oglas -

V ozadju najverjetneje razširjajoča se kortikalna depresija

Najpogostejša oblika avre je vizualna avra. Kot omenjeno, se pogosto pojavi cikcakast vzorec. Praviloma gre najprej za manjši vzorec v središču vidnega polja, ki se lahko postopoma širi proti levi in/ali desni ter privzame lateralno konveksno obliko z oglatim utripajočim robom, ki za sabo pušča slepe pege. Kot omenjeno, znanstveniki še ne morejo ponuditi dokončnega odgovora na vprašanje, kaj povzroča avro, toda na voljo je vedno več dokazov, ki nakazujejo, da je v ozadju tega fenomena najverjetneje t. i. razširjajoča se kortikalna depresija. Kot navaja Slovenski medicinski slovar, je razširjajoča se kortikalna depresija »val kratkotrajne depolarizacije nevronov, ki se s hitrostjo 2—6 mm/min širi po možganski skorji, sledi mu dolgotrajna hiperpolarizacija (zmanjšana vzdražnost) nevronov«. Razširjajoča se kortikalna depresija lahko vpliva na prekrvavitev možganov, posledično pa se lahko razvijejo različni nevrološki simptomi in motnje, vključno z migrenami z avro.

Migrena z avro

Avra ali simptom »mini kapi«?

Razširjajoča se kortikalna depresija lahko torej vpliva na prekrvavljenost določenih delov možganov, poleg tega pa lahko sproži tudi sproščanje različnih nevrotransmitorjev. Posledično se lahko aktivirajo različne senzorične povezave, kar povzroči specifične zaznave. Mednje spada tudi avra. Ta sicer sama po sebi ni nevarna, vendar pa obstaja nevarnost za napake pri diagnostiki. Avra lahko namreč spominja na simptome drugih, precej resnejših težav. Tako so lahko nenavadne vizualne zaznave diagnosticirane kot avra, v resnici pa gre za simptom t. i. tranzitornega oziroma prehodnega ishemičnega napada, za katerega se običajno uporablja kar poimenovanje »mini kap«. Obenem je dobro upoštevati, da je bilo pri ljudeh, ki doživljajo migrene z avro, zaznano povečano tveganje za kap – posebno pri tistih, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo.

Avra lahko dragocen opozorilni znak

Migrene z avro so lahko zelo neprijetne, vendar imajo po drugi strani tudi pomembno prednost. Ker se avra, kot omenjeno, običajno pojavi še pred glavobolom, je lahko dragocen opozorilni znak. Čeprav migrenskega napada oziroma glavobola najverjetneje ne boste mogli preprečiti, se lahko nanj vsaj pripravite in z ustreznimi ukrepi vsaj nekoliko ublažite intenzivnost glavobola.

.

NAJNOVEJŠE