0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 odličnih rastlin za spalnico, ki pripomorejo k boljšemu spancu

7 odličnih rastlin za spalnico, ki pripomorejo k boljšemu spancu

MORDA VAS ZANIMA

Kakovost spanja je odvisna od številnih dejavnikov. Eden izmed teh dejavnikov je tudi kakovost zraka v spalnici. Tako je pomembno redno prezračevanje prostora, posebno neposredno pred odhodom v posteljo. K čistejšemu zraku pa lahko pripomorejo tudi sobne rastline, pri čemer so nekatere izmed njih pri tem posebno uspešne. Poleg rastlin, ki so znane po tem, da prispevajo k nadpovprečno čistemu zraku, so za spalnico zelo primerne tudi rastline s pomirjajočim vonjem. Te lahko poskrbijo za naravno aromaterapijo, ki vas umiri, posledično pa lažje zdrsnete v sladek sen.

- Oglas -

Taščin jezik

Taščin jezik

Če želite izboljšati kakovost zraka v prostoru s pomočjo rastline, ki ni pretirano zahtevna, je ena izmed najboljših izbir taščin jezik. Rastlina se odlično znajde tudi v manj ugodnih pogojih in ne zahteva pretirano kompleksne nege. Taščin jezik bo ponoči sproščal kisik in odstranjeval presežek ogljikovega dioksida, kar bo pripomoglo k boljšemu spancu. Poleg tega lahko rastlina odstrani določene strupene snovi, vključno s formaldehidom, trikloretilenom in benzenom.

Sivka

Sivka

Vonj sivke lahko umiri srčni utrip in zniža krvni tlak. Aromaterapija s sivko je zato odlična naravna pomoč pri anksioznosti, pomaga pa lahko tudi pri težavah z nespečnostjo. Na voljo so sicer različni izdelki iz sivke, ki lahko poskrbijo za boljši spanec, toda zakaj ne bi izbrali najbolj naravne možnosti in v svojo spalnico postavili lonca s sivko, ki bo obenem tudi čudovita dekoracija.

Čopasta zelenčica

Čopasta zelenčica

Testi, ki jih je izvedla NASA, so razkrili, da lahko čopasta zelenčica iz zraka odstrani kar približno 90 odstotkov formaldehida. Zrak je posledično bistveno čistejši, kar ne poskrbi samo za kakovostnejši spanec, ampak za zaščito pred različnimi zdravstvenimi tveganji (izpostavljenost formaldehidu lahko med drugim poveča tveganje za raka). Poleg tega lahko čopasta zelenčica absorbira neprijetne vonjave, ki bi lahko ovirale spanec.

- Oglas -

Zlati potos

Zlati potos

Zlati potos ne potrebuje veliko svetlobe, zaliti pa ga je treba samo približno enkrat tedensko. Toda čeprav je zelo nezahteven, se pri prečiščevanju zraka v prostoru odreže z odliko, kar so potrdila tudi Nasina testiranja. Pri tem upoštevajte, da lahko zlati potos sicer prečisti zrak v spalnici in v drugih prostorih, vendar je zaužijte listov rastline lahko nevarno. Če v stanovanju bivajo tudi majhni otroci in/ali živali, je zato pametno, da poskrbite, da bo rastlina izven njihovega dosega.

Aloe vera

Aloe vera

Če skrb za rastline ni vaša strast, je dobra izbira tudi aloe vera. Ta namreč spada med najbolj nezahtevne rastline z Nasinega seznama rastlin, ki so nadpovprečno uspešne pri odstranjevanju škodljivih snovi iz zraka, zato so posebno dobra izbira za spalnice. Ker omogoča preprosto razmnoževanje s potaknjenci, lahko iz ene rastline vzgojite ogromno novih rastlin za različne prostore v stanovanju. Tako boste imeli vedno pri roki svež gel, ki lahko pomaga pri opeklinah, urezninah in številnih drugih težavah.

Baldrijan

Baldrijan

Čaji, tinkture in drugi pripravki iz baldrijana veljajo za odlično naravno pomoč pri težavah s spanjem. To, da je lahko baldrijan zelo koristen v boju z nespečnostjo, je vedel že starorimski filozof in zdravnik Galen. Blagodejni učinek ni značilen samo za pripravke za notranjo uporabo. Pomaga lahko namreč tudi vdihovanje vonja rastline. Tako si tudi baldrijan zasluži mesto na seznamu rastlin, ki so posebno primerne za spalnico.

Spatifil

Spatifil

Na Nasinem seznamu rastlin, ki jih odlikuje izjemna učinkovitost pri prečiščevanju zraka, je mogoče najti tudi spatifil. Gre ta rastlino, ki lahko – podobno kot taščin jezik – pomaga pri odstranjevanju formaldehida, trikloretilena in benzena. Poleg tega spatifil rahlo poviša stopnjo zračne vlage, kar zavre razmnoževanje mikrobov, ki lahko sprožijo alergijsko reakcijo. Spanca tako ne bodo motili neprijetni simptomi, kot so kihanje, kašljanje in solzenje.

.

NAJNOVEJŠE