- Oglas -
Juha s koprivami, krompirjem in čemažem vas bo svežila in okrepila. Zelo dobra in seveda zdrava predjed v pomladanskih mesecih.
SESTAVINE (2 porciji)
- 150 g krompirja
- 100 g kopriv
- 100 g čemaža
- sol in poper po okusu
- 1 čebula
- 1 žlica olivnega olja
PRIPRAVA
- Krompir olupimo in narežemo na kocke. Sesekljano čebulo prepražimo na olju, dodamo krompir in polovico nasekljanega čemaža, solimo ter popopramo. Zalijemo z zelenjavno osnovo ali vodo. Dodamo liste koprive in juho še nekaj časa kuhamo.
- Ko se krompir zmehča, sestavine v juhi zdrobimo s paličnim mešalnikom. Postrežemo in okrasimo s preostankom čemaža in listi kopriv.
- Čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Koprive in regrat očistimo, dobro operemo in odcedimo. Na kuhalnik pristavimo lonec z 0,5 l rahlo osoljene vode. Počakamo, da voda zavre, nato pa dodamo regrat in koprive.
- Vse skupaj naj vre 5 minut, nato pa regrat in koprive dobro precedimo in precejeno vodo shranimo. Regrat in koprive sesekljamo ali zmeljemo s paličnim mešalnikom. Na kuhalnik pristavimo ponev, v kateri segrejemo olje. Na njem pražimo čebulo tako dolgo, da porumeni, nato pa dodamo še regrat in koprive.
- Sestavine s kuhalnico dobro premešamo in zalijemo s toliko prihranjene vode, da dobimo ne preredko omako. Dodamo česen in po okusu osolimo ter popopramo. Ko omaka ponovno zavre, pustimo, da se na šibkem ognju kuha še 2 minuti. Na koncu dodamo še kislo smetano in dobro premešamo. Še toplo postrežemo s pire krompirjem.
- oglas -