Zdravje & prehranaJezik lahko razkrije marsikaj o vaši prekrvavitvi

Jezik lahko razkrije marsikaj o vaši prekrvavitvi

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste že slišali za to, da je jezik v tradicionalni kitajski medicini izjemno pomemben organ. »Diagnostika« tako pogosto vključuje tudi pregled jezika. Ta naj bi namreč razkrival ogromno o našem zdravstvenem stanju – nemalokrat so spremembe na jeziku opazne, še preden se pojavijo drugi, očitnejši simptomi. Prav pregled jezika naj bi med drugim pomagal tudi pri prepoznavanju težav s prekrvavitvijo …

Bled jezik – slaba prekrvavitev?

- Oglas -

Da bi lahko prepoznali odstopanja, je treba najprej vedeti, kako je videti »normalen«, zdrav jezik. Za takšen jezik je običajno značilna živo roza barva. Hkrati mora biti jezik vlažen, zaradi česar se zdrav jezik običajno rahlo lesketa. Seveda pa je zelo pomembno tudi to, da na jeziku niso prisotne obloge. Posamezne zdravstvene težave pa lahko nato privedejo do najrazličnejših odstopanj od tega »ideala«. Ko govorimo o prekrvavitvi oziroma o žilnem sistemu, je še posebej pomembno opazovanje barve jezika. Jezik oseb s slabo prekrvavitvijo je običajno zelo svetle, včasih celo pepelnate oziroma sivkaste barve. Podobno kot se zgodi s kožo, če vaša prekrvavitev ni najboljša, se torej lahko zgodi tudi z jezikom.

Sprememba barve jezika lahko povezana tudi z revmatoidnim artritisom

Določene težave, ki so vsaj posredno povezane s prekrvavitvijo, pa imajo lahko tudi povsem nasproten učinek na jezik od opisanega. Slabša prekrvavitve je na primer pogosto značilna tudi za bolnike z revmatoidnim artritisom, ki ga sicer uvrščamo med avtoimunska obolenja. Če sledimo naukom, ki izvirajo iz tradicionalne kitajske medicine, naj bi bilo možno tudi revmatoidni artritis diagnosticirati s pomočjo jezika. Običajno je najočitnejši znak v tem primeru obarvanje jezika v vijoličaste oziroma temnejše odtenke.

Dodatni simptomi: mrzle dlani in stopala, pomanjkanje energije ter prebavne motnje

Seveda zgolj to, da je vaš jezik svetlejši, kot bi »moral« biti, še ni dovolj za to, da bi bilo mogoče z gotovostjo zatrditi, da je vaša prekrvavitev slaba. Gre zgolj za enega izmed možnih simptomov, ki opozarjajo, da bi bilo smiselno posvetiti več pozornosti žilnemu sistemu. Jezik je tako le eden izmed »diagnostičnih pripomočkov«. Opazovanje jezika je torej smiselno kombinirati z drugimi metodami. Verjetnost za to, da je »bled« jezik povezan prav s slabo prekrvavitvijo, je seveda še posebej velika, če se obenem spopadate tudi z drugimi simptomi, ki so značilni za to težavo. Pogosti simptomi slabe prekrvavitve so denimo stalne težave z mrzlimi dlanmi in/ali stopali, pomanjkanje energije in prebavne motnje. Če ste obenem opazili tudi, da je vaš jezik nenavadno svetle barve, je tako vsekakor priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom.

Zahodna medicina precej skeptična do tega pristopa

Praksa opazovanja jezika oziroma uporabe jezika kot nekakšnega diagnostičnega pripomočka, kar nekateri imenujejo kar »branje z jezika«, ima sicer že zelo dolgo tradicijo. Stara je namreč že kar nekaj stoletij. Čeprav obstaja tudi nekaj strokovno recenziranih člankov, ki potrjujejo uporabnost te metode, ni zahodna znanost nikoli zares sprejela tega pristopa. Tako zdravniki običajno ne posvečajo pretirane pozornosti jeziku svojih pacientov. Po drugi strani pa morajo tisti, ki se želijo resneje posvetiti tradicionalni kitajski medicini, ukvarjanju z jezikom nameniti ogromno časa.

- Oglas -

Običajno si pomagajo z nekakšnimi kartami, na katerih je natančno izrisano, kateri del jezika je povezan s katerimi deli telesa oziroma organi. Čeprav so določene spremembe, povezane z jezikom, zelo očitne, pa so po drugi strani možne tudi subtilnejše spremembe. Za to, da je mogoče zaznati te spremembe in jih povezati z možnimi patologijami, tako potrebujete nemalo znanja. Ali boste zaupali temu pristopu, pa je seveda na koncu odvisno predvsem od vas.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×