0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaEkspresno spomladansko čiščenje: 7 opravil, ki vam vzamejo le nekaj minut

Ekspresno spomladansko čiščenje: 7 opravil, ki vam vzamejo le nekaj minut

MORDA VAS ZANIMA

Spomladansko čiščenje običajno dojemamo kot večdnevni projekt, ki zahteva ogromno energije. Vendar marsikomu primanjkuje časa za zares temeljito čiščenje stanovanja, kar pa nikakor ne pomeni, da morate spomladansko čiščenje povsem preskočiti. Za vas smo zbrali opravila, ki ne zahtevajo več kot nekaj minut, vendar lahko zelo uspešno prispevajo k temu, da bo vaš dom čistejši in bolj urejen …

- Oglas -

1. Pranje umazanih predmetov v pomivalnem stroju

Kdo pravi, da se mora pomivalni stroj uporabljati izključno za pomivanje posode. Gre za napravo, ki je lahko zelo uporabna za hitro pranje najrazličnejših predmetov, s čimer lahko prihranite ogromno časa in energije. Naredite hiter obhod po stanovanju in zberite predmete, ki jih redko operete. Nato izločite tiste, ki niso primerni za pranje v pomivalnem stroju, druge pa operite. 

2. Osvežitev oblazinjenega pohištva in preprog s sodo bikarbono

Eden izmed namenov spomladanskega čiščenja je zagotovo tudi ta, da po stanovanju zaveje svež vonj po čistoči, skladen z vonjem prebujajoče se narave. Med zelo koristna opravila tako zagotovo spada tudi osvežitev oblazinjenega pohištva, vzmetnic, preprog in drugih predmetov, v katere se rade zažrejo ne ravno najprijetnejše vonjave. Svetujemo vam, da po tovrstnih predmetih posujete sodo bikarbono. Počakajte vsaj 15 minut (vmes lahko seveda počnete kaj drugega), nato pa sodo bikarbono preprosto posesajte.

3. Zavrzite stare časopise, reklamne letake ipd.

Nekaj minut je praviloma več kot dovolj za to, da zberete odpadni papir, ki se valja po vašem stanovanju. S tem imamo v mislih že prebrane stare časopise, staro pošto, reklame, račune itn. Vaš dom bo tako praktično v hipu precej bolj urejen.

- Oglas -
Ekspresno spomladansko čiščenje

4. Razkužite površine, ki se jih pogosto dotikate

Čeprav vam primanjkuje časa za globinsko, celostno spomladansko čiščenje, je pametno, da si vzamete čas vsaj za tista območja, ki so najverjetneje najbolj umazana. Če imate na voljo zgolj nekaj minut, vam priporočamo, da se omejite na tista območja, ki se jih še posebej pogosto dotikamo, torej na predmete, kot so kljuke, stikala, tipkovnice ipd. Namesto klasičnega čistila uporabite razkužilo, da boste zares uničili vse potencialno patogene mikroorganizme. Seveda pa skrb za to, da so ti predmeti čim bolj čisti, ne bi smela biti omejena samo na spomladansko čiščenje, ampak se priporoča redno razkuževanje, saj lahko s tem močno zmanjšate tveganje za različne bolezni.

5. Očistite vgrajene ventilatorje

Za osnovno čiščenje ventilatorja praviloma ne potrebujete več kot nekaj minut. Če je minilo že kar nekaj časa, odkar ste to naredili nazadnje, vam vsekakor priporočamo, da si v sklopu »ekspresnega spomladanskega čiščenja« vzamete čas tudi za to opravilo. Zrak v prostoru bo tako precej boljši, nevarnost za neprijetne alergijske reakcije pa se bo zmanjšala.

6. Odmašite šobo za prhanje

Zamašena šoba na ročaju za prhanje je lahko kriva za zmanjšan tlak vodnega curka. Če je to nekaj, kar vas moti že dlje časa, lahko težavo na srečo rešite zelo hitro. Glavo ročaja položite v posodico, napolnjeno z alkoholnim kisom – ta bo namreč zelo uspešno razgradil snovi, ki mašijo luknjice.

7. Pripravite škatlo za stvari, ki jih želite podariti

Najpreprostejši način za vzdrževanje reda v stanovanju je skrb za to, da imate doma čim manj stvari, ki jih ne potrebujete zares. Tako vam priporočamo, da v sklopu letošnjega spomladanskega čiščenja posvetite nekaj minut izbiri kotička, ki bo namenjen odlaganju predmetov, ki so dobro ohranjeni, vendar jih ne potrebujete več. Če boste tovrstne predmete zbirali na enem mestu – in seveda skrbeli tudi za to, da jim najdete nov dom, ko se škatla napolni – bo vaš dom zagotovo precej bolj urejen.

Preberite tudi: Čiščenje spalnice: Uporabni nasveti za vzdrževanje čistoče

.

NAJNOVEJŠE