Jejte več korenčka

    Korenček je odličen vir beta karotena, ki varuje pred rakom, slepoto, izboljšuje imunski sistem in izjemno dobro vpliva na kožo, lase in nohte ter pomaga pri razstrupljanju telesa. Če ne zaužijete veliko korenčka ali niste pristaš te vrste zelenjave, si lahko iz njega pripravite okusen in zelo zdrav sok. Bolj sladkosnedi se lahko lotijo korenčkove sladice.

    Korenček odlično vpliva na zdravje celega telesa, še posebej pa na kožo, oči, prebavni sistem in zobe. Poleg že omenjenega beta karotena vsebuje še veliko drugih koristnih snovi – esencialnih mineralov, vitaminov in encimov, ki ob rednem uživanju zdravijo prebavne motnje in tudi čir na želodcu. Korenčki so polni kalija, ki pripomore k vzdrževanju zdrave ravni natrija v telesu. Ta pa je pomemben pri uravnavanju krvnega pritiska. Korenček vsebuje še eno zelo pomembno skupino mikrohranil – fitonutriente. Med njimi je izjemnega pomena falkarinol, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka debelega črevesa. Kot vsa oranžna in rdeča zelenjava, je korenček bogat s karotenoidi, ki pomagajo uravnavati krvni sladkor. Vlaknine v korenju znižujejo holesterol, zmanjšujejo tveganje za nastanek strdkov in srčno-žilnih bolezni.

    Korenček

    Sok iz korenčka

    Če vam korenček ni všeč, ga boste lažje spravili po grlu v obliki soka, ki ga pripravite v mešalniku. Njegov sok ima blag in sladek okus, ki se dobro meša tudi z drugo zelenjavo in sadjem, npr. z jabolki, pomarančami, ananasom in peso. Če se želite malce posladkati, lahko korenčkovemu soku dodate vaniljev sladoled. Če bi radi zaužili več beljakovin, korenčkovemu soku oz. smoothiju dodajte mleko v prahu ali sojine beljakovine.

    Korenčkov posladek

    Tu pa tam se je dovoljeno malce posladkati. Zakaj ne bi za slaščico uporabili korenčka? Ta opcija je idealna za otroke, katerim korenček kot tak ne ugaja. Kdo ve, morda ga bodo vzljubili prav zaradi te sladice? Korenčke (približno pol kilograma) zrežite na kolobarčke. V loncu jih zmešajte s pol kilograma sladkorja v prahu in prelijte z vodo. Potresite z nastrgano limonino lupino (limono dobro operite!). Kuhajte dokler ne povre voda skoraj v celoti. Rezultat bodo skoraj kandirani in s sladkorjem prepojeni kolobarčki korenja. Dodajte jim še sok dveh limon. Tako pripravljene kolobarčke lahko uporabite na različne načine: v pudingu, sadnem kompotu, sadni solati, z njimi obložite torto ali pito, iz njih naredite korenjevo kremo …

    PREBERITE TUDI:  6 razlogov, zakaj bi morali imeti vedno pri roki kumare

    Seveda moramo biti pri sladicah zmerni in si jih privoščiti le tu in tam. Korenček raje večkrat uporabite v juhi, solati in sokovih.

    Preberite si tudi, kako naredimo korenčkov napitek in ali je boljše presno ali kuhano korenje v tem članku.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte