0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJe vaše srce starejše od vas?

Je vaše srce starejše od vas?

MORDA VAS ZANIMA

Naše srce je lahko precej starejše, kot bi bilo mogoče sklepati na podlagi rojstnega datuma, zapisanega v osebnih dokumentih. Nedavna raziskava, ki je bila izvedena med Američani, je razkrila, da imajo kar 3 od 4 prebivalcev ZDA »prestaro srce«. To pa seveda med drugim močno povečuje tveganje za srčni infarkt. Prav bolezni srca in ožilja so glavni razlog za prezgodnje smrti, zato je pomembno, da ugotovimo, kako staro je v resnici naše srce. In nato ustrezno ukrepamo, če je to potrebno.

- Oglas -

Srce

Kar 69 milijonov Američanov naj bi imelo »pretirano postarano srce«

Omenjena raziskava je zajela prebivalce vseh ameriških zveznih držav. Raziskovalci so ugotovili, da ima kar 69 milijonov odraslih, starih med 30 in 74 let, starejše srce od njihove dejanske starosti. Kako se sploh ugotavlja »starost srca«? Upoštevani so bili različni rizični dejavniki: morebitna hipertenzija (kronično povišan krvni tlak), kajenje, diabetes, indeks telesne mase ipd. Ugotovljeno je sicer bilo, da je težava precej resnejša pri moških kot pri ženskah. Medtem ko je bilo pri ženskah srce v povprečju za dobrih 5 let starejše od njih, pa je bila povprečna razlika med dejansko starostjo in starostjo srca pri moških skoraj 8 let. Izkazalo pa se je tudi, da obstaja pozitivna korelacija med  izobrazbo in višino dohodka ter nižjo starostjo srca.

Do približne ocene starosti vašega srca je mogoče priti tudi na spletu

Na spletu je sicer mogoče najti kar nekaj različnih kalkulatorjev, ki vam lahko pomagajo pri okvirnem določanju starosti vašega srca. Za to morate odgovoriti na vprašanja o tem, ali kadite, kako pogosto uživate alkohol, kakšna je vaša prehrana, kako fizično aktivni ste, kako pogosto ste pod stresom, ali imate katero izmed kroničnih bolezni, povišan krvni tlak ipd. Pri tem gre seveda le za približne ocene. Precej natančnejše informacije boste dobili, če obiščete svojega osebnega zdravnika, ki vam lahko pomaga tudi z nasveti, kako »pomladiti srce« in s tem zmanjšati tveganje za resne težave. Ogromno ljudi se na žalost ne zaveda, kako velika nevarnost je povezana s pretirano postaranim srcem, zaradi česar zamudijo priložnost, da se z izboljšanjem svojih vsakodnevnih navad izognejo številnim zapletom, ki bi jih sicer zelo verjetno čakali v prihodnosti.

.

NAJNOVEJŠE