- Oglas -
Odlična ideja za posladek je lahko jabolčna torta s suhimi slivami, sploh v mesecih, ko je sadja v izobilju in ne veste kam z njim, ali pa, ko vam ostane sadje od ozimnice.
SESTAVINE (1 pekač)
- 250 g navadne moke
- 100 g sladkorja
- 60 g kvasa
- 125 ml mleka
- 50 g masla
- ščepec soli
- 100 g sliv
- 300 g jabolk
- 1 žlica limoninega soka
- limonina lupinica
- strok vaniline lupine
- 3 jajca
- 150 g smetanovega namaza
- 150 g skute z nizko vsebnostjo maščob
- sladkor in ščepec cimeta za posipanje
- maslo in moka za pekač
PRIPRAVA
- Pripravimo kislo testo iz kvasa, 3 žlic moke, 50 g sladkorja in nekaj mleka ter pustimo, da vzhaja na toplem. V drugo posodo damo preostalo moko, mleko, stopljeno maslo in sol. Dodamo kislo testo, vse skupaj dobro pregnetemo in pustimo vzhajati še približno 20 minut.
- Suhe slive speremo in jih drobno narežemo. Oprana in olupljena jabolka operemo in olupimo na tanke rezine ter prelijemo z limoninim sokom.
- Skuto dobro zmešamo s smetanovim namazom, preostalim sladkorjem, zdrobljenim strokom vanilje in limonino lupinico. Rumenjake stepemo in nežno vmešamo v skuto.
- Polovico testa razporedimo po namaščenem in z moko potresenem pekaču, pustimo vzhajati približno 20 minut. Nato ga posujemo s slivami, koščki jabolk, namažemo s skutno mešanico in obložimo s preostalim testom. Torto prebodemo z vilicami in pečemo približno 40 minut v pečici, predhodno ogreti na 175 ° C. Ko se ohladi, torto potresemo s sladkorjem, pomešanim s cimetom, narežemo na kose in postrežemo.
- oglas -