Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Dom & energijaIzgubite do 65 kilogramov (CO2) na teden!

Izgubite do 65 kilogramov (CO2) na teden!

MORDA VAS ZANIMA

Izgubljanje kilogramov je na nek način podobno ‘izgubljanju’ ogljikovega dioksida. Odvečni kilogrami ogljikovega dioksida dvigajo temperaturo Zemlje, zato se jih se potrebno prav tako ‘znebiti’.

- Oglas -

Ogljikov dioksid si zamislite v obliki napihnjenega balona, saj je pol kilograma ogljikovega dioksida  enak napihnjenemu balonu s premerom 7,5m. Poraba energije, ki porabimo dnevno, pa bi napolnila 47 takšnih balonov. Sedaj pa si predstavljajte količino teh balonov, po enem tednu in seštevku vseh družinskih članov. Dejansko to pomeni, da več kot je teh ‘balonov’, več toplote proizvedejo in vrnejo na Zemljo.

Posledica tega pa so klimatske spremembe, suša, taljenje ledenikov, …
Zato vam predstavljamo ‘ogljikovo dieto’ v desetih korakih:

 1. Svoja oblačila umivajte v mlačni vodi in ne vroči.
  S tem ‘počite’ 9 balonov na teden.  Najbolje je začeti z nečim preprostim – namesto na 90°C perite raje na 40°C.
 2. Namesto sušilnega stroja perilo sušite na tradicionalen način.
  Dodatnih 14 balonov na teden.  Sušilni stroji proizvedejo približno 660kg CO2 na leto. Zato boste z tradicionalnim sušenjem na vrvici prihranili veliko na računu za energijo ter nesmiselnem trošenju  s CO2.
 3. Izolirajte vaš dom
  17 dodatnih počenih balonov na teden.  Če je vaš dom dobro izoliran pozimi toplota ne bo uhajala iz vaše hiše, poleti pa bo izolacija preprečila, da bi v hišo prihajal vroč zrak.
 4. Izolirajte vaš grelec in znižajte temperaturo
  16 balonov na teden.  Za to lahko poskrbite sami, s tem pa boste poskrbeli, da se bo vaš račun za elektriko znižal za 15%, s tem, ko znižate temperaturo grelca, pa še dodatno pokrbite za znižanje računa ter nepotrebnega izpusta CO2.
 5. Pomivalni stroj vklopite le, ko je ta poln.
  17 balonov na teden. Počakajte, da se stroj napolni, prav tako pa nastavite pranje na ‘eko’.
 6. Izklopite vaše televizorje, DVD predvajalnike, računalnike, …
  5 balonov na teden.  Čeprav je televizor ugasnjen vseeno troši energijo. Zato je potrebno napravo izklopiti iz vtičnice.
 7. Očistite vaš hladilnik
  15 balonov na teden.  Ste si pred kratkim ogledali zamrzovalni del vašega hladilnika? Je v njem preveč stvari? Torej, očistite ga! Če je vaš zamrzovalnik preveč naložen, preprečuje pravilno odvajanje toplote.
 8. Kompostirajte
  5 balonov na teden. Hrana, katera se odlaga na smetiščih je po navadi ‘kosilo’ raznim bakterijam, katere proizvajajo oromne količine metana. Metan pa za razliko od CO2 še toliko bolj veže toplota na sebe, kar je prav tako ali celo še bolj nevarno.
 9. Vozite se z avtobusom, ali kolesom
  Avtobus: 3 baloni na teden, kolo: 12 balonov na teden.  Danes ima avto že skoraj vsakdo in seveda je to racionalna izbira, saj nimamo vsi časa čakati na prevoz. Vendar pa s tem proizvedemo dodatne količine CO2. Zato je bolje, da če le imate možnost iti v službo, šolo, … z avtobusom ali kolesom, to storite.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×