Dom & energijaAli lahko digitalna glasba reši planet?

Ali lahko digitalna glasba reši planet?

MORDA VAS ZANIMA

Digitalna glasba (s tem ni mišljen radio) lahko bistveno pripomore k boljšemu jutri. Nove raziskave so pokazale, da lahko prenašanje glasbe z interneta zmanjša porabo energije ter emisije ogljikovega dioksida v primerjavi s kupovanjem glasbe v trgovinah.

- Oglas -

Poraba energije naj bi se zmanjšala za 40-80% v primerjavi z izdelavo CDjev. Primerjava je bila narejena med CDjem kupljenim v trgovini, CDjem kupljenim na spletu ter kasneje posnetim na CD ter albumom prenešenim s spleta in kasneje poslušanim v digitalni obliki.

Seveda je bilo nekaj nasprotovanj, kot npr. če bi šli do prodajalne glasbe peš, namesto z avtom, da bi že s tem ogromno prihranili na emisijah. Druga trditev pa se nanaša na dejstvo, da albumi prenešeni s spleta veliki 260MB (v primerjavi z tistimi na CDju, ki so veliki 60MB do 100MB), porabijo več energije, pri prenešanju s spleta.

Vendar pa so to le ugibanja, ki še niso bila dokazana,  zato je za enkrat še vedno bolje prenašati glasbo s spleta (seveda kupljeno, na legalen način), kot pa kupovati CDje. Pri tem pa moramo upoštevati, da se to dejstvo nanaša na to, da takšno glasbo poslušamo v digitalni obliki in ne v kakšni drugi (npr. če glasbo posnamemo na CD in jo kasneje poslušamo s tega medija).

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×