Poleg lepega videza in izjemno dobrega okusa, jagode zagotavljajo vrsto hranil. So predvsem odliฤen vir vitamina C, zato lahko ena skodelica jagod zadovolji dnevne potrebe po tem pomembnem vitaminu. Poleg tega so bogate tudi z manganom, s kalijem in s folno kislino. Vsebujejo tudi fenolne fitokemikalije, vkljuฤno z antocianini in elagiฤno kislino. Te zeliลกฤne spojine delujejo kot moฤan antioksidant in protivnetna zaลกฤita.
Znano je, da sezona jagod pri nas traja od maja do julija in je razumljivo prav ta ฤas primeren za pogosto uลพivanje teh slastnih sadeลพev. Vendar pa predvsem to obdobje predstavlja najveฤji izziv za nakup najbolj okusnih jagod.
ฤvrste na otip in enakomerno obarvane
Prvi korak pri tej zahtevni nalogi je pregled jagod: le-te morajo biti ฤvrste na otip, jasne rdeฤe barve ter ne smejo biti poลกkodovane in/ali vsebovati plesni. Za mnenje, katere jagode so najokusnejลกe, smo vpraลกali Zdravka Kerina iz Kmetije Kerin iz Straลพe pri Raki, ki nam je dejal, da so najboljลกe tiste, ki so nabrane takrat, ko so zrele, torej rdeฤe: ยปTega za uvoลพene ne moremo trditi, saj so obiฤajno nabrane malenkost preden so popolnoma zrele in zato niso tako okusne, kot jagode domaฤih kmetov.ยซย
Jagode so zrele, ko je cel sadeลพ enakomerno rdeฤ. Ko so enkrat nabrane, jagode ne zorijo veฤ, morda le malo potemnijo in izgubijo kislost. Zaradi tega ni priporoฤljivo kupovati bolj zelenih jagod v upanju, da bodo ฤez dan ali dva boljลกega okusa.
Zato se raje odloฤite za nakup ลพe zrelih jagod in jih zauลพijte ฤim prej (dva do tri dni jih lahko hranite v hladilniku), saj hitro izgubijo teksturo in razvijejo plesen. Imejte v mislih, da so najboljลกega okusa jagode srednje velikosti, veฤji plodovi pogosto niso tako soฤni, majhne jagode pa imajo lahko trdo โdnoโ, polno semen. ยปVendar je vse odvisno od vrste jagod,ยซ pove naลก sogovornik in nadaljuje, da tudi vonj ni pravi pokazatelj zrelosti jagod, ampak je dejstvo, da so tiste, ki ลกirijo najbolj intenziven vonj, najbolj sveลพe.ย
Z vonjem lahko tudi prepoznate jagode, ki so zaฤele plesniti โ oddal jih bo rahlo kisel vonj. Zdravko Kerin ลกe doda, da pozornost namenimo listnemu peclju: ยปListni pecelj mora biti lepe, ลพivo zelene barve in popolnoma pritrjen na jagodo.ยซ
Kaj pa, ฤe so v plastiฤni embalaลพi?
ฤe so jagode ob nakupu pakirane v plastiฤni posodici, preverite, ali ni le-ta zanje pretesna, saj bi jih s tem poลกkodovala, zaradi ฤesar bi jagode priฤele hitreje propadati. Vsekakor preverite jagode na dnu posodice, saj bi se tam lahko nahajale zelene ali plesnive. In nenazadnje, ko kupite jagode, se ฤim prej odpravite domov. Skrajลกajte ฤas, v katerem bodo jagode izpostavljene soncu in visokim temperaturam, predvsem v avtomobilu, saj bo to pospeลกilo njihovo propadanje. Dejstvo je, da so jagode zelo obฤutljive na okoljske dejavnike.