Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaKako izbrati dobre jagode?

Kako izbrati dobre jagode?

MORDA VAS ZANIMA

Poleg lepega videza in izjemno dobrega okusa, jagode zagotavljajo vrsto hranil. So predvsem odličen vir vitamina C, zato lahko ena skodelica jagod zadovolji dnevne potrebe po tem pomembnem vitaminu. Poleg tega so bogate tudi z manganom, s kalijem in s folno kislino. Vsebujejo tudi fenolne fitokemikalije, vključno z antocianini in elagično kislino. Te zeliščne spojine delujejo kot močan antioksidant in protivnetna zaščita.

- Oglas -

Znano je, da sezona jagod pri nas traja od maja do julija in je razumljivo prav ta čas primeren za pogosto uživanje teh slastnih sadežev. Vendar pa predvsem to obdobje predstavlja največji izziv za nakup najbolj okusnih jagod.

Jagode
Poleg lepega videza in izjemno dobrega okusa, jagode zagotavljajo vrsto hranil, zato se pri izbiri jagod zadovoljite le s kvalitetnimi sadeži.

Čvrste na otip in enakomerno obarvane

Prvi korak pri tej zahtevni nalogi je pregled jagod: le-te morajo biti čvrste na otip, jasne rdeče barve ter ne smejo biti poškodovane in/ali vsebovati plesni. Za mnenje, katere jagode so najokusnejše, smo vprašali Zdravka Kerina iz Kmetije Kerin iz Straže pri Raki, ki nam je dejal, da so najboljše tiste, ki so nabrane takrat, ko so zrele, torej rdeče: »Tega za uvožene ne moremo trditi, saj so običajno nabrane malenkost preden so popolnoma zrele in zato niso tako okusne, kot jagode domačih kmetov.«  Jagode so zrele, ko je cel sadež enakomerno rdeč. Ko so enkrat nabrane, jagode ne zorijo več, morda le malo potemnijo in izgubijo kislost. Zaradi tega ni priporočljivo kupovati bolj zelenih jagod v upanju, da bodo čez dan ali dva boljšega okusa.

Zato se raje odločite za nakup že zrelih jagod in jih zaužijte čim prej (dva do tri dni jih lahko hranite v hladilniku), saj hitro izgubijo teksturo in razvijejo plesen. Imejte v mislih, da so najboljšega okusa jagode srednje velikosti, večji plodovi pogosto niso tako sočni, majhne jagode pa imajo lahko trdo ‘dno’, polno semen. »Vendar je vse odvisno od vrste jagod,« pove naš sogovornik in nadaljuje, da tudi vonj ni pravi pokazatelj zrelosti jagod, ampak je dejstvo, da so tiste, ki širijo najbolj intenziven vonj, najbolj sveže.  Z vonjem lahko tudi prepoznate jagode, ki so začele plesniti – oddal jih bo rahlo kisel vonj. Zdravko Kerin še doda, da pozornost namenimo listnemu peclju: »Listni pecelj mora biti lepe, živo zelene barve in popolnoma pritrjen na jagodo.«

Kaj pa, če so v plastični embalaži?

Če so jagode ob nakupu pakirane v plastični posodici, preverite, ali ni le-ta zanje pretesna, saj bi jih s tem poškodovala, zaradi česar bi jagode pričele hitreje propadati. Vsekakor preverite jagode na dnu posodice, saj bi se tam lahko nahajale zelene ali plesnive. In nenazadnje, ko kupite jagode, se čim prej odpravite domov. Skrajšajte čas, v katerem bodo jagode izpostavljene soncu in visokim temperaturam, predvsem v avtomobilu, saj bo to pospešilo njihovo propadanje. Dejstvo je, da so jagode zelo občutljive na okoljske dejavnike.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×