fbpx
Domov Vrt & Vrtnarjenje Gomoljne begonije

Gomoljne begonije

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

S pomladjo je prišel tudi čas saditve in setve okrasnih rastlin v korita, na gredice in vrtove. S setvijo, saditvijo na prosto ne gre hiteti. Nekatere okrasne rastline je pa prav sedaj potrebno saditi v korita in podobne posode. Mednje sodijo tudi gomoljne begonije. Tiste, ki so nam od lanskega leta prezimile dobro pregledamo in sadimo samo zdrave in čvrste gomolje. Pri nakupu novih gomoljev pa smo ravno tako pozorni na to, da so zdravi in niso puhli, torej čvrsti. Če sami izbiramo gomolje, ki jih nekje po vrtnarijah najdemo v razsutem stanju izberemo gomolje srednje debeline.

Begonija
S pomladjo pride tudi čas za saditve in setve okrasnih rastlin. Tudi begonije so med zelo priljubljenimi.

V marcu začnemo z nakaljevanjem gomoljnih begonij, za ta namen uporabimo manjše zabojčke, ki jih postavimo na svetlo mesto in temperaturo okoli 20 0C. Gomolje begonije posadimo 20 do 25 centimetrov narazen ter tako, da zgornji, rahlo vdolbeni del ni pokrit z zemljo.

Ko odženejo prvi listi približno 6 cm, rastline presadimo v večje lonce ali korita in postavimo na svetlo (ne sončno) in toplo mesto. Gomoljnim begonijam ugaja mešanica gozdne prsti, listovke, šote, komposta in mivke. Zemlja naj bo rahlo kisla (to dosežemo že tako, da je del gozdne zemlje iz iglastega gozda). Na terase, balkone ali okenske police pa jih bomo prenesli v mesecu aprilu oziroma, ko bo ne varnost pozeb minila.  Če je le mogoče, je najbolje da rastejo na severni ali severovzhodni strani hiše.

Gomolji begonije
Pri nakupu novih gomoljev pa smo ravno tako pozorni na to, da so zdravi in niso puhli, torej čvrsti.

Lega, oskrba

Ustrezajo ji polsenčne do senčni prostori. Za tiste z manjšimi cvetovi pa pridejo v poštev tudi sončne lege, vendar ne vetrovne lege. Zalivati jih moramo redno, da imajo precej vlažno zemljo, vendar če smo jih posadili v posode ali korita moramo paziti, da ne zastaja voda, saj nam sicer lahko zgnijejo.
Odcvetele cvetove redno odstranjujemo. Če smo jih sadili v posode jih, ko nam odcvetijo posadimo na vrt, da si gomolji opomorejo in jih v jeseni izkopljemo ter shranimo v hladnejšem prostoru. Razmnožimo jih lahko z deljenjem gomoljev takoj, ko nam poženejo novi poganjki.

Preberite si tudi, katere rastline varujejo vaš vrt pred škodljivci!

Damjana Benec, univ. dipl. inž. agr.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×