0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeGomoljne begonije

Gomoljne begonije

MORDA VAS ZANIMA

S pomladjo je prišel tudi čas saditve in setve okrasnih rastlin v korita, na gredice in vrtove. S setvijo, saditvijo na prosto ne gre hiteti. Nekatere okrasne rastline je pa prav sedaj potrebno saditi v korita in podobne posode. Mednje sodijo tudi gomoljne begonije. Tiste, ki so nam od lanskega leta prezimile dobro pregledamo in sadimo samo zdrave in čvrste gomolje. Pri nakupu novih gomoljev pa smo ravno tako pozorni na to, da so zdravi in niso puhli, torej čvrsti. Če sami izbiramo gomolje, ki jih nekje po vrtnarijah najdemo v razsutem stanju izberemo gomolje srednje debeline.

- Oglas -
Begonija
S pomladjo pride tudi čas za saditve in setve okrasnih rastlin. Tudi begonije so med zelo priljubljenimi.

V marcu začnemo z nakaljevanjem gomoljnih begonij, za ta namen uporabimo manjše zabojčke, ki jih postavimo na svetlo mesto in temperaturo okoli 20 0C. Gomolje begonije posadimo 20 do 25 centimetrov narazen ter tako, da zgornji, rahlo vdolbeni del ni pokrit z zemljo.

Ko odženejo prvi listi približno 6 cm, rastline presadimo v večje lonce ali korita in postavimo na svetlo (ne sončno) in toplo mesto. Gomoljnim begonijam ugaja mešanica gozdne prsti, listovke, šote, komposta in mivke. Zemlja naj bo rahlo kisla (to dosežemo že tako, da je del gozdne zemlje iz iglastega gozda). Na terase, balkone ali okenske police pa jih bomo prenesli v mesecu aprilu oziroma, ko bo ne varnost pozeb minila.  Če je le mogoče, je najbolje da rastejo na severni ali severovzhodni strani hiše.

Gomolji begonije
Pri nakupu novih gomoljev pa smo ravno tako pozorni na to, da so zdravi in niso puhli, torej čvrsti.

Lega, oskrba

Ustrezajo ji polsenčne do senčni prostori. Za tiste z manjšimi cvetovi pa pridejo v poštev tudi sončne lege, vendar ne vetrovne lege. Zalivati jih moramo redno, da imajo precej vlažno zemljo, vendar če smo jih posadili v posode ali korita moramo paziti, da ne zastaja voda, saj nam sicer lahko zgnijejo.
Odcvetele cvetove redno odstranjujemo. Če smo jih sadili v posode jih, ko nam odcvetijo posadimo na vrt, da si gomolji opomorejo in jih v jeseni izkopljemo ter shranimo v hladnejšem prostoru. Razmnožimo jih lahko z deljenjem gomoljev takoj, ko nam poženejo novi poganjki.

- Oglas -

Preberite si tudi, katere rastline varujejo vaš vrt pred škodljivci!

Damjana Benec, univ. dipl. inž. agr.

.

NAJNOVEJŠE